5 tips om je blogs beter leesbaar te maken

5 tips om je blogs beter leesbaar te maken

Je bent lekker aan het surfen op het internet en zoekt meer informatie over een bepaald onderwerp. Je klikt op een veelbelovende website. Maar dan … De blog die je wilde bekijken bevat enorme lappen tekst en is enorm onoverzichtelijk. Moet je dit echt gaan lezen? Dit zou zomaar de gedachtegang van één van jouw website bezoekers kunnen zijn. En dit willen we natuurlijk te allen tijde voorkomen. Gelukkig is dat helemaal niet zo veel werk. In deze blog deel ik 5 handige tips om je blogs beter leesbaar te maken.

Vermijd grote lappen tekst

Wanneer je veel informatie kwijt moet in je tekst, is het belangrijk om je tekst op te delen in kleinere brokjes. Grote lappen tekst kunnen je bezoekers overweldigen en afschrikken. Kies voor korte alinea’s van een paar zinnen en houdt je tekst lekker beknopt. Dit zorgt voor extra witruimte in je blogs en geeft daardoor veel meer overzicht.

Maak je zinnen daarnaast niet te lang. Simpele, korte zinnen zijn een stuk prettiger om te lezen.

Deel je tekst op met behulp van tussenkopjes

De volgende tip sluit aan bij de eerste. Wanneer je je tekst in kleinere stukjes hebt verdeeld, kan je het nog wat duidelijker maken. Zo kan je gebruik maken van tussenkopjes. Bezoekers kunnen de tekst op deze manier gemakkelijk scannen en zien direct wat ze kunnen verwachten.

Daarnaast hebben kopjes een gunstig effect op je seo. Maak dan wel gebruik van headings en maak je tekst niet enkel dikgedrukt, want dat werkt niet.

Maak gebruik van afbeeldingen

Merk je dat je blog nog steeds uit veel lappen tekst bestaat? Breek je blog dan op met afbeeldingen. Zorg dan wel dat deze afbeeldingen ook echt iets toevoegen aan de tekst. Maak bijvoorbeeld gebruik van productfoto’s, infographics of screenshots om de tekst te verduidelijken.

Ook deze afbeeldingen kan je weer verder optimaliseren voor je SEO. Zorg daarnaast altijd dat ze het juiste formaat hebben.

Gebruik lijstjes om je blogs beter leesbaar te maken

Om de tekst nog wat verder op te breken kan je ook gebruik maken van lijstjes / opsommingen. Op deze manier wordt het overzichtelijker en creëer je nog meer witruimte in de tekst. Net als bij de tussenkopjes kunnen bezoekers op deze manier de tekst gemakkelijker scannen.

Is het design van je website duidelijk?

Ten slotte is het belangrijk om te kijken naar het design van je blog. Maak gebruik van een simpel, leesbaar lettertype en houdt de kleuren zo neutraal mogelijk. Gebruik maximaal twee verschillende fonts op je website. Eén voor je kopteksten en één voor je alinea’s. Op deze manier leiden je lettertype en de kleuren niet af van je blogbericht en blijft je blog goed leesbaar.

Zelf een mooie huisstijl samenstellen zonder er weken mee bezig te zijn | Download de gratis gids

Bedankt voor je download! Je kan de gids binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.