Afbeeldingen: Wat betekenen de url, alt tekst, titel, bijschrift en beschrijving?

afbeeldingen url, titel, alt tekst, beschrijving en bijschrift

Afbeeldingen horen er bij op een website. Het zorgt ervoor dat je informatie kan verduidelijken en dat bezoekers geen hele lappen tekst in een keer krijgen voorgeschoteld. Het kan de tekst als het ware opbreken en leesbaarder maken. Daarnaast kan je met behulp van screenshots, infographics of andere afbeeldingen de tekst verduidelijken en toelichten. Wanneer je een webshop hebt maak je ook gebruik van productfoto’s om je product aan klanten te kunnen tonen. Maar elke keer als je een afbeeldingen toevoegt binnen WordPress zie je die verschillende opties en velden die je in moet vullen. Wat is een alt tekst eigenlijk en wat moet je nu invullen bij de titel? In deze blog neem ik je stap voor stap mee in de verschillende instellingen, zodat je voortaan precies weet wat je waar in moet vullen.

Afbeelding url

De afbeelding url is de link naar de afbeelding. Het is eigenlijk net zoals de url van een blogpost, alleen verwijst het in dit geval niet naar een bericht maar enkel naar de afbeelding. Soms vraagt een plugin om de afbeelding url, dan kan je deze hier vinden, en de link vervolgens kopiëren en plakken in de plugin.

Daarnaast bevat de url de naam van de afbeelding. (voordat je de afbeelding hebt geüpload op WordPress). Een naam met daaraan een zoekwoord verwerkt is in dit geval dus zeker gunstig.

De titel van een afbeelding

Misschien vul jij hier altijd zoekwoorden in, in de hoop dat google het oppikt. Maar helaas, de titel is de naam die WordPress voor je afbeelding gebruikt, bijvoorbeeld om afbeeldingen binnen je media bibliotheek te sorteren.

De titel die zoekmachines op pakken is de titel die je voor het uploaden aan je afbeelding hebt gegeven. Erg belangrijk dus om je afbeeldingen dan al een goede benaming met een zoekwoord mee te geven.

In de blog Hoe kan je je afbeeldingen optimaliseren voor je website? lees je alles over het optimaliseren van je afbeeldingen en geef ik meer uitleg over het goed instellen van de afbeeldingstitel.

Bijschrift

Het bijschrift verschijnt onder de afbeelding wanneer je deze gebruikt op je website. Dit kan handig zijn wanneer je iets over de afbeelding toe wilt lichten, een gallerij wilt creëren of een product naam wilt tonen.

Tip: ben je een blogger en wil je het product van de afbeelding verkopen? Dan kan je hier ook een affiliate link invoeren.

Wil je geen bijschrift tonen? Dan vul je hier niks in.

Alt tekst

Zoekmachines gebruiken de titel van je afbeeldingen (bijvoorbeeld afbeelding1.jpg), maar vooral de alt tekst. Hier kan je je afbeeldingen dus verder optimaliseren om hoger te ranken met je SEO.

Vul hier de titel en zoekwoorden in. Zorg dat het goed de afbeelding beschrijft en dat de alt tekst kort en krachtig is. Wanneer je teveel zoekwoorden gaat spammen binnen de alt-tekst werkt dit juist averechts voor je SEO.

Daarnaast is de Alt-tekst een extra toevoeging voor blinde en slechtziende mensen. Zij krijgen de alt tekst te horen als een omschrijving van wat er op de afbeeldingen te zien is.

Het is dus vooral belangrijk om de afbeelding te omschrijven, zodat jouw website gebruiksvriendelijk is. Ook dat zorgt namelijk voor een hogere ranking in Google. De optimalisatie met zoekwoorden staat op de tweede plaats.

Beschrijving van de afbeeldingen

De beschrijving van een afbeelding is niet zichtbaar voor de lezer, maar kan wel handig zijn voor jezelf. Bijvoorbeeld als achtergrondinformatie. Maar zelf ik gebruik het eigenlijk nooit.

Zelf een mooie huisstijl samenstellen zonder er weken mee bezig te zijn | Download de gratis gids

Bedankt voor je download! Je kan de gids binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.