De Pomodoro methodo: Met deze productiviteit hack werk je eindelijk wél je to do lijst af

De Pomodoro methodo: Met deze productiviteit hack werk je eindelijk wél je to do lijst af

We kennen het allemaal wel. Je hebt nog een hele to-do lijst af te werken en je weet niet waar je moet beginnen. Je voelt je overweldigt en hebt geen zin om aan de slag te gaan.
Wanneer je dan toch eindelijk bent begonnen kan je je aandacht maar moeilijk bij je taak houden, je gedachten dwalen steeds af en wanneer je een berichtje binnen ziet komen kies je er meteen voor om deze te checken in plaats van je werk af te maken. Aan het eind van de dag ben je nog steeds niet dichterbij je doelen gekomen en ga je met een vervelend gevoel slapen. Waarom lukt het nou niet?

Herkenbaar? Dan is de pomodoro methode iets voor jou!

Wat is de pomodoro methode?

De pomodoro methode is een techniek waarbij je je taken verdeelt in hapklare brokjes. Vervolgens ga je 25 minuten vol focus aan de slag. Na deze 25 minuten, ook wel een pomodoro genoemd, neem je 5 minuten pauze en doe je iets compleet anders waarmee je volledig ontspant. Nadat je dit 3 à 4 keer hebt gedaan las je een langere pauze van 15-30 minuten in.

Doordat je je volledig op deze ene taak focust en alle afleidingen reduceert bereik je veel sneller je doelen en worden zelfs grote projecten een fluitje van een cent. Door de 5 minuten pauze bouw je ook voldoende rust in, zodat je daarna weer met volledige focus aan de slag kunt zonder afgeleid te raken.

Korte sprints


Je kent dat gevoel wel, je hebt je taken lang uitgesteld, maar de deadline begint te naderen en je moet nu écht even doorzetten als je op tijd klaar wilt zijn.
Dit doe je eigenlijk in het klein bij de pomodoro techniek. Je trekt korte sprints en doordat je de taak afgerond wilt hebben binnen deze tijd, werk je efficiënt en gefocust.

Hoe pas je deze techniek toe?

  • Bepaal aan welke taken je wilt werken, ook grote projecten mag je hierin meenemen. Deel al deze taken en projecten vervolgens op in kleine to-do’s die je binnen 25 minuten af kan ronden.
  • Zet een timer op 25 minuten, je kan hiervoor gewoon de timer op je telefoon of een simpele kookwekker gebruiken. Zet je telefoon op vliegtuigstand, zet je meldingen uit en zorg dat je niet gestoord kunt worden. Doe desnoods oortjes in of zet een koptelefoon op.
  • Ga aan de slag en rond die taak binnen de afgesproken tijd af!
  • Is de tijd om? Neem dan even pauze en zorg dat je goed ontspant.

Extra tip, je kan ook gebruik maken van youtube videos waar de breaks al in verwerkt zitten. Zoek gewoon even op pomodoro en je vind er genoeg!

Wat doe je in een pauze?

Verzin voor jezelf kleine dingen om te doen in je pauzes: even naar de wc, wat te drinken pakken, 5 minuten yoga of stretchen, een korte meditatie / adempauze, even kort de hond uitlaten, met een huisdier knuffelen of spelen enz. Let op! Doe dit niet langer dan 5 minuten, ga daarna gelijk weer verder, anders is het moeilijker om weer in de flow te komen.

In een langere pauze kan je een langere yogasessie doen, even een stukje buiten lopen, dansen, eten, wat jij ook maar fijn vind!

Belangrijk!

Sla geen pauzes over, het is verleidelijk om langer door te werken. Natuurlijk mag je nog even je zin aftypen of de laatste dingen op papier zetten, maar het is niet de bedoeling dat je langer doorgaat. Hoe lekker je er op dat moment ook in zit, als je doorgaat zal je dat veel minder lang volhouden dan wanneer je tussendoor voldoende pauze neemt.

Veel succes!

Zelf een mooie huisstijl samenstellen zonder er weken mee bezig te zijn | Download de gratis gids

Bedankt voor je download! Je kan de gids binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.