Dit is waarom ik een thema van Themeforest afraad

de nadelen van een wordpress thema van themeforest, waarom raad ik het af

Wanneer je je eerste WordPress website gaat maken, raden veel mensen een thema van Themeforest aan. Zelf heb ik hier minder goede ervaringen mee. En sinds ik gebruik maak van andere thema’s, vraag ik me steeds meer af waarom mensen een Themeforest thema aanraden. Het kan namelijk zoveel makkelijker.

Waarom raad ik een thema van Themeforest af?

Themeforest thema’s hebben meestal geen levenslange support

Een thema wordt ontwikkeld en vervolgens verkocht op Themeforest. Vaak komen hierbij ook codes kijken. Hierdoor kan het soms ingewikkeld zijn om dingen aan te passen. Dan moet je contact op nemen met de ontwikkelaar van het thema. Vaak zal je dan een stukje code krijgen om dit aan te passen. Iets wat je vaak zelf niet zo 1,2,3 kan bedenken.

Op zich is dat nog niet zo erg. Het is alleen wel jammer dat je vaak maar een jaar support hebt. Wanneer je na dat jaar dingen aan wilt passen, moet je betalen voor support of heb je een probleem en moet je via internet op zoek naar oplossingen. Dit kan best veel tijd, energie en frustratie kosten.

Ingewikkeld in gebruik

Ik benoemde het net ook al een beetje. Omdat een groot gedeelte uit code bestaat, kan het lastig zijn om sommige elementen aan te passen. Wanneer je voor het eerst met WordPress werkt kan dit enorm overweldigend zijn.

Ik weet nog dat mijn zus een WordPress thema had gekocht en niet wist hoe ze de demo-content kon installeren (de opmaak van het thema op haar website zetten). Moraal van het verhaal was dat ze een thema had gekocht en geen idee had hoe ze het moest gebruiken, omdat de handleiding erg onduidelijk was. Uiteindelijk is ze zelf aan de slag gegaan met behulp van blokken, maar heeft ze het thema eigenlijk nooit gebruikt.

Vaak niet volledig te customizen zonder het gebruik van codes

Hier ben ik bij bovenstaande punten al dieper op in gegaan. Wanneer je voor het eerst met WordPress werkt is dit geen pretje en erg overweldigend.

Veel thema’s van Themeforest hebben minder updates

Bij het thema dat ik nu gebruik, ontvang ik regelmatig updates. Het regelmatig updaten van je thema is erg belangrijk. Hierdoor blijft je website optimaal werken. En zo weet je zeker dat je plugins, thema’s en WordPress versie onderling goed functioneren. Het thema dat ik heb aangeschaft via themeforest heeft een stuk minder updates.

Er worden veel plugins gebruikt

Om de website een mooi design en handige features te geven, wordt er vaak veel gebruik gemaakt van plugins. Ik gebruik zelf het liefst zo min mogelijk plugins. Te veel plugins kunnen je website vertragen, en wanneer deze niet goed worden geüpdate kan je website minder veilig zijn. Wanneer deze plugins worden gebruikt voor het thema en je ze daarom moet installeren, kan dat behoorlijk ingewikkeld zijn.

Ik heb één van mijn websites met een Themeforest thema gebouwd, hier heb ik erg veel plugins geïnstalleerd die ik eigenlijk niet persé wil gebruiken. Maar ik ben bang dat de site niet goed meer werkt als ik ze verwijder, omdat ik niet goed weet welke plugin wat doet op de website.

Wat zijn de alternatieven voor een thema van Themeforest

Gelukkig zijn er super fijne alternatieven waarmee je gemakkelijk en binnen no-time je eigen website hebt gebouwd. Zelf raad ik Divi en Elementor aan. Hier krijg je veel handige features en kan je een groot gedeelte van je website gemakkelijk helemaal naar jouw wensen aanpassen. Maar er zijn ook nog heel veel andere pagebuilders die op dezelfde manier werken.

divi wordpress thema om zelf eenvoudig je website te kunnen bouwen

Het Divi thema

Bouw gemakkelijk en snel je eigen website.

Elementor Pro

Een website bouwer waarmee je gemakkelijk je eigen site ontwerpt en bouwt.

Ten slotte

Dit is mijn mening en gebaseerd op mijn ervaring. Ik wil hiermee niet zeggen dat Themeforest een slecht platform is en dat alle thema’s niet goed functioneren. Kijk vooral wat je zelf fijn vind om te gebruiken.

Zelf een mooie huisstijl samenstellen zonder er weken mee bezig te zijn | Download de gratis gids

Bedankt voor je download! Je kan de gids binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.