Een afsprakensysteem of een webshop toevoegen aan je website? Je kan het zo gek niet bedenken of er is een plugin voor. Welke plugins je wilt gebruiken op je website hangt natuurlijk helemaal af van je wensen. Maar het is ook belangrijk dat je ze niet teveel gebruikt. In deze blog lees je welke plugins je écht nodig hebt en waar je verder op moet letten bij het gebruik van deze handige bestandjes.
Wat zijn plugins?
Plugins zijn kleine bestandjes die je kan installeren op je website. Deze zorgen ervoor dat je extra functies krijgt. Hierdoor kan je bijvoorbeeld een webshop of afsprakensysteem integreren in je website of gebruik maken van andere handige functies.
Het installeren van een plugin kan heel gemakkelijk via het WordPress dashboard. Er zijn veel plugins beschikbaar voor uiteenlopende functies.
Waarom kan je beter niet teveel plugins gebruiken?
Dat klinkt allemaal natuurlijk fantastisch. Je kan je website op deze manier immers helemaal aanpassen aan jouw wensen. Er is echter een keerzijde. Veelvuldig gebruik van plugins zou je website kunnen schaden.
Het gebruik van plugins maakt je website kwetsbaarder, er zijn meer ingangen om je website te hacken. Je hoeft nu niet gelijk in paniek te raken, wanneer je de plugins zorgvuldig gebruikt kan je veel problemen voorkomen. Daarom is het altijd belangrijk om je plugins regelmatig te updaten en enkel plugins te gebruiken die ook regelmatig worden bijgewerkt door de makers. Staat een plugin al een aantal jaar stil? Dan raad ik je af om deze te gebruiken.
Daarnaast hebben plugins invloed op de laadtijd en het geheugen van je website. Het gebruik van veel plugins kan je website enorm vertragen en veel geheugen kosten. Zonde natuurlijk. Dit heeft namelijk invloed op de gebruiksvriendelijkheid en je moet sneller een duurder hostingpakket aanschaffen. Probeer daarom het aantal plugins dat je gebruikt te beperken.
Welke plugins raad ik aan? (Ik gebruik van alle plugins de gratis versie)
Woocommerce
Wanneer je een webshop wilt integreren in je website, is de Woocommerce plugin onmisbaar. Met deze plugin kan je gemakkelijk een volledig webshop bouwen en onderhouden.
Yoast SEO
De Yoast SEO plugin is niet onmisbaar, maar wel erg handig als je serieus met je SEO startegie aan de slag wilt. Je kan met deze plugin gemakkelijk je pagina’s en teksten optimaliseren. En bij het schrijven van blogs krijg je handige tips en punten waarop je de tekst en instellingen kan verbeteren.
ReCaptcha by BestWebSoft
Heb je regelmatig last van spam? Met Recaptcha by BestWebSoft kan je spamreacties enorm verminderen. Met deze plugin kan je je Google Recaptcha gemakkelijk en snel koppelen met je website.
Kadence WooCommerce Email Designer
Je kan gebruik maken van de standaard woocommerce mails. Maar wanneer je op zoek bent naar een mooiere opmaak, dan zou ik zeker voor Kadence Woocommerce Email Designer kiezen. Je kan met deze plugin kiezen uit verschillende sjablonen en de mails volledig aanpassen aan jouw wensen.
Mollie Payments for WooCommerce
Om betalingen te ontvangen is een betalingsplugin onmisbaar. Zelf maak ik hiervoor gebruik van mollie.
Extra plugins voor websites met fysieke producten
Wanneer je fysieke producten verkoopt zou ik WooCommerce Weight Based Shipping en MyParcel toe willen voegen als goede plugins.
Met WooCommerce Weight Based Shipping kan je de juiste verzendtarieven instellen voor je producten op basis van (fictief) gewicht.
Met de plugin van MyParcel heb je de mogelijkheid om automatisch verzendlabels aan te maken, dit scheelt je op den duur veel tijd. In een eerdere blog vertel ik waarom ik MyParcel aanraad als verzendservice.
Kijk vooral wat je zelf nodig hebt
Ten slotte is het belangrijk om te kijken welke functies je zelf nodig hebt voor je website. Wanneer je afspraken in wilt plannen is een plugin voor een afsprakensysteem natuurlijk onmisbaar. En misschien vind je de standaard opmaak van de Woocommerce mails wel prima, en heb je daar helemaal geen extra plugin voor nodig. Welke plugins je wilt gebruiken hangt natuurlijk ook helemaal af van jouw wensen.