Een e-mail opt-in toevoegen aan je WordPress website met Divi thema

Als ondernemer is het opbouwen van een mailinglijst een fijne aanvulling. Je weet immers nooit of social media kanalen onverwachts besluiten om te stoppen. En wanneer je verder geen contactgegevens van je volgers hebt, ben je in één klap al je klanten kwijt. Gelukkig kan je dit met een emaillijst voorkomen. Je kan je klanten dan namelijk altijd bereiken. Tenzij e-mail natuurlijk niet meer bestaat, maar die kans is gelukkig een stuk minder groot. Om een mailinglijst op te bouwen heb je een opt-in formulier nodig. In deze blog laat ik je zien hoe je dit formulier met behulp van Divi gemakkelijk toe kan voegen aan je website.

Wat is een e-mail opt-in en wanneer gebruik je het?

Om een mailinglijst op te kunnen bouwen moeten mensen zich natuurlijk wel in kunnen schrijven. Dit kan je mogelijk maken met behulp van een opt-in formulier. Dit formulier kan je op je website plaatsen, mensen vullen hier hun naam en e-mailadres in en worden vervolgens automatisch toegevoegd aan je mailinglijst.

Vaak gebeurt dit in ruil voor je expertise. Bijvoorbeeld in de vorm van een freebie. Je geeft mensen iets, waardoor ze zich inschrijven voor je e-maillijst. Dit kan bijvoorbeeld een gratis e-book of een toffe download zijn. Vervolgens kan je ervoor kiezen om een betaald product aan te bieden dat aansluit op je freebie.

Welke elementen moet het formulier bevatten?

  • Velden: Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat iemand zich via het formulier in kan schrijven. Daarom moet er altijd een veld beschikbaar zijn waar mensen hun e-mailadres in kunnen vullen. Je kan eventueel ook vragen om een naam, of zelfs custom velden toevoegen, zoals de geboortedatum, wanneer je ze bijvoorbeeld een leuke aanbieding wilt sturen op hun verjaardag.
  • Info: Daarnaast is het belangrijk dat je transparant bent. Wat krijgen mensen als ze zich inschrijven? En wat kunnen ze verwachten? Hoe vaak stuur je ze een mail en wat kunnen deze mails bevatten?
  • Eventueel een afbeelding: In het geval van een freebie kan het handig zijn om een afbeelding aan je opt-in toe te voegen. Hierdoor valt het formulier meer op en hebben klanten een beter beeld van wat je gratis aanbiedt.
  • Vermeldt dat mensen zich inschrijven op je mailinglijst: Ten slotte moet je in het geval van een freebie altijd vermelden dat iemand na inschrijving ook op de mailinglijst wordt geplaatst. Dit is verplicht.

Hoe voeg je een opt-in toe aan je website

Met het Divi thema kan je heel gemakkelijk een opt-in toevoegen aan je website. Ga hiervoor naar de pagina die je wilt bewerken en kies voor de module e-mail opt-in. Vervolgens kan je het design volledig aanpassen naar jouw wensen.

Het design aanpassen

Vervolgens heb je de mogelijkheid om de e-mail opt-in volledig naar jouw wensen aan te passen.

De titel, teksten en knoptekst veranderen.

Je kan het opt-in formulier op verschillende manieren vormgeven. Wanneer je het simpel wilt houden kan je ervoor kiezen om de standaard opmaak van Divi te behouden en enkel de teksten te veranderen. Zo kan je de titel veranderen, de inschrijfknop een andere tekst geven en eventueel meer info toevoegen in het tekst vak.

Beweeg met je cursor over het opt-in formulier en klik op het tandwiel icoon. Vervolgens zie je in het scherm dat opent verschillende opties. Onder titel kan je de titel aanpassen. En onder knop de knoptekst.

Verder kan je onder corps ook de tekst aanpassen, geef hierin meer informatie over de mails die mensen kunnen ontvangen en vertel in het geval van een freebie wat over je gratis product.

Gebruik de footer tekst, zodat mensen weten dat ze zich inschrijven voor de nieuwsbrief

Velden aan- en uitzetten

Ook heb je de mogelijkheid om velden aan/uit te vinken. Ga hiervoor naar velden. Hier kan je aanvinken of je zowel de voor- als achternaam wilt weergeven of enkel het naamveld wilt gebruiken.

Kleuren veranderen

Verder is het mogelijk om de kleuren aan te passen.

Om de achtergrondkleur te veranderen ga je binnen de instellingen van de module naar het tabblad content en vervolgens naar achtergrond. Hier kan je de kleurcode invullen, je kan er ook voor kiezen om de achtergrond transparant te maken.  

Wanneer je de opmaak van de velden wilt veranderen ga dan naar het tabblad ontwerp. Onder velden kan je de velden een andere kleur geven. De opties achtergrondkleur en tekstkleur van focus houden de kleur van het veld in wanneer er wordt getypt. Je kan onder velden eventueel ook het lettertype en de grootte enz. aanpassen.

Wil je graag gebruik maken van een andere tekstkleur boven het formulier? Deze kan je ook veranderen onder het tabblad ontwerp. Voor titels klik je op titel tekst en voor de andere tekst op corps tekst.

Ten slotte kan je de opmaak van de inschrijf knop veranderen. Standaard heeft deze de opmaak die je hebt ingesteld binnen de WordPress customizer. Wanneer je deze een afwijkend design wilt geven klik je op het tabblad ontwerp en daarna op knop. Hier kan door op de schuifknop te klikken een aangepast design maken.

Verschillende manieren om je opt-in binnen Divi vorm te geven

Design 1: Een opt-in met een afbeelding

Om een afbeelding toe te voegen aan je opt-in, voeg je een rij toe met twee kolommen. Vervolgens plaats je in de eerste kolom een afbeelding. In de tweede kolom plaats je de module voor een e-mail opt-in.

Design 2: Standaard design zonder afbeelding

Dit ontwerp is het standaard design van Divi. Wanneer je de kleuren iets aanpast krijg je al snel dit resultaat.

Design 3: Een e-mail opt-in van volledige breedte

Wil je een mooi strak ontwerp dat ook nog eens erg overzichtelijk is? Geef dan onder het tabblad ontwerp en lay-out aan dat je de lay-out van boven naar beneden wilt weergeven.

Het formulier koppelen met je e-mailaccount

Verder is het belangrijk om het formulier te koppelen met je e-mailaccount. Je kan hiervoor je favoriete e-mailprogramma gebruiken. Ga naar content en e-mailaccount, klik op toevoegen en vul je account naam en de api-key in.

Hoe je de api-key kan vinden verschilt per emailprovider. Lees hier hoe je dit kan doen icm mailerlite.

Daarna klik je op indienen. Je kan nu de emaillijst selecteren die je wilt koppelen met het formulier. Sla vervolgens je wijzigingen op met het vinkje onderaan de pop-up

Tip: Heb je een nieuwe lijst aangemaakt in je mailprovider, maar wordt deze niet getoond? Klik dan op lijsten ophalen om te vernieuwen.

Tip: Je zou door het gebruik van verschillende lijsten ook meerdere freebies aan kunnen bieden.

Kijk naar de volgende blogs als je wilt weten hoe je je emailcampagne opzet binnen mailerlite of hoe je lijsten aanmaakt:

Doorverwijzen naar een bedanktpagina

Wanneer iemand zich inschrijft wordt er standaard een geslaagd bericht tekst weergegeven, hierdoor kunnen ze zien dat de inschrijving goed is gegaan. Je kan deze tekst bewerken via content en dan sectie.

Over het algemeen zijn de instellingen altijd netjes, wanneer je de tekst grootte verkleint naar een normale grootte tussen de 12px en 14px. Dit kan je aanpassen via het tabblad ontwerp > geslaagd-bericht tekst

Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om deze mensen door te sturen naar een bedankt pagina. Hier zou je eventueel al een aanbod kunnen doen en/of meer informatie of een kortingscode kunnen geven. Om dit in te stellen maak je eerst een pagina aan. Vervolgens kies je bij het tabblad content > sectie voor redirect-URL. En plak je hier de url van de bedanktpagina in. Bezoekers worden vanaf nu na het inschrijven doorverwezen naar deze pagina.

Zelf een mooie huisstijl samenstellen zonder er weken mee bezig te zijn | Download de gratis gids

Bedankt voor je download! Je kan de gids binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.