Je eigen WordPress website maken, waar start je en wat heb je nodig?

Je eigen Wordpress website maken, waar start je en wat heb je nodig?

Wil je graag je eigen WordPress website gaan maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? In deze blog kijken we stap voor stap wat je allemaal nodig hebt en hoe je kan starten met het bouwen van je website. Het is namelijk helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Als je maar weet welke stappen je moet zetten.

De basis voor het bouwen van een website

Om een website te kunnen bouwen heb je standaard een aantal dingen nodig. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Welk systeem wil je gaan gebruiken?

Voordat je je website gaat maken is het belangrijk om te bedenken welk systeem je wilt gaan gebruiken. Waarschijnlijk heb jij voor WordPress gekozen, anders lees je deze blog immers niet. Maar er zijn ook andere programma’s om je website mee te bouwen. Deze kunnen in eerste instantie net iets minder ingewikkeld zijn. Zo kan je onder andere kiezen voor Squarespace of Jouwweb en voor een webshop is MijnWebwinkel ook een goede optie.

Zelf geef ik de voorkeur aan WordPress. In het begin kan dit even iets meer tijd kosten om alles uit te zoeken. Maar op de lange termijn is dit de goedkoopste oplossing die veel verschillende mogelijkheden bied. Wil je meer weten? Lees dan vooral de blog ‘Wat is WordPress’.

Een hostingprovider uitkiezen

Om je website online te kunnen zetten heb je hier hosting voor nodig. Je kan dit vergelijken met een stukje grond waar je vervolgens je huis op gaat bouwen. Wanneer je geen plek hebt om je huis neer te zetten kan je ook niet gaan bouwen.

Je koopt dus als het ware een stukje grond op het internet. Hier betaal je maandelijks/jaarlijks een bedrag voor. Er zijn veel verschillende hostingsproviders waarbij je een pakket kan afnemen. Zelf maak ik gebruik van Antagonist.

In de blog ‘Wat is hosting?’ kan je meer lezen over het kiezen van een hostingprovider en het aanschaffen van een pakket.

Domeinnaam

Vervolgens heb je ook een domeinnaam nodig. Dit is de url van je website, bijvoorbeeld jouwwebsite.nl. Zonder domeinnaam hebben mensen niet de mogelijkheid om je website te vinden en te bekijken. Dit onderdeel is dus cruciaal voor het maken van je eigen WordPress website.

Wil je weten hoe je een domeinnaam kan kiezen en waar je rekening mee moet houden? Lees dan de blog ‘Wat is een domeinnaam’.

WordPress installeren

Als je je hosting en domeinnaam hebt geregeld kan je WordPress gaan installeren. Dit kan je doen via je hostingprovider. Vaak hebben zij ook een uitleg op de website staan. Kom je er toch niet uit? Dan kan je mijn blog lezen over het installeren van WordPress op een hostingpakket van Antagonist.

En nu?

Nadat je je hosting en domeinnaam hebt aangeschaft en WordPress hebt geïnstalleerd. Is het tijd om je website nu echt vorm te gaan geven. In WordPress wordt hiervoor gebruik gemaakt van thema’s. Hiermee kan je je website binnen een bepaalde stijl opmaken en aanpassen.

Welk thema wil je gebruiken?

Je kan nu gaan kijken welk thema je wilt gaan gebruiken voor het maken van je WordPress website. Veel mensen raden hiervoor thema’s van themeforest aan, maar dat is voor veel mensen ingewikkeld en raad ik eigenlijk altijd af.

Wil je een thema dat flexibel in te zetten is en een mooi design oplevert? Dan raad ik het Divi thema aan. Hiermee kan je gemakkelijk zelf je website bouwen. De prijs is wat hoger dan bij andere thema’s, maar dan kan je het thema wel voor een onbeperkt aantal websites gebruiken én heb je alle vrijheid voor het bouwen van een website naar jouw wensen.

Ben je op zoek naar een goedkope optie? Dan raad ik de Elementor plugin in combinatie met hun eigen thema aan voor het bouwen van je website.

divi wordpress thema om zelf eenvoudig je website te kunnen bouwen

Het Divi thema

Bouw gemakkelijk en snel je eigen website.

De eerste stappen na installatie

Na je WordPress installatie is het tijd om je gekozen thema toe te voegen en te activeren. Hoe je dat doet voor het Divi thema lees je in de blog ‘Je Divi thema installeren’. Vervolgens is het ook belangrijk om direct wat kleine aanpassingen door te voeren in je website. Je hebt nu nog geen content online staan, dus dit is het moment om grote veranderingen door te voeren in de opbouw van je links enz.

In de blog ‘Dit moet je direct doen na je WordPress installatie’ lees je stap voor stap hoe je deze veranderingen kan doorvoeren.

Je website bouwen en content creëren

Nu alles is geïnstalleerd kan je eindelijk starten met het maken van je eigen WordPress website en het toevoegen van content. Dit kan best overweldigend zijn, maar blijf stap voor stap dingen aanpassen, dan kom je er vanzelf. Op Youtube kan je veel uitleg video’s vinden voor het maken van een eigen website. En ook hier vind je veel tutorials met uitleg.

Mocht je er toch niet uitkomen en liever gebruik maken van een standaard ontwerp, dan kan je er ook altijd voor kiezen om gebruik te maken van templates. Deze kan je kopen via etsy en andere webshops. Zelf verkoop ik ook Divi templates en thema’s. Dus mocht je vastlopen neem dan zeker even een kijkje bij mijn Divi ontwerpen.

Zelf een mooie huisstijl samenstellen zonder er weken mee bezig te zijn | Download de gratis gids

Bedankt voor je download! Je kan de gids binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.