Hoe kan je een favicon ontwerpen en uploaden in WordPress?

favicon ontwerpen en uploaden op wordpress website

Je kent het vast wel, het icoon dat je in het tabblad van je browser ziet staan op het moment dat je een website bekijkt. Dit icoon wordt ook wel een favicon genoemd. Bij veel websites is dit een afbeelding die mooi binnen de branding van het bedrijf past. Maar op je eigen website zie je enkel het WordPress logo staan. Maar hoe kan jij ervoor zorgen dat je ook zo’n mooie afbeelding als favicon hebt? Dat is heel simpel en helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt. In deze blog lees je hoe je een mooi ontwerp maakt en hoe je je favicon kan uploaden in WordPress.

Wat is een favicon?

Een favicon is het pictogram dat bovenin je browser, bij de tabbladen, bij elke website wordt getoond. Vaak is dit icoon vormgegeven in dezelfde stijl als het logo van de website of bevat het een icoon dat met de website te maken heeft. Wanneer je gebruik maakt van WordPress, is je favicon standaard het WordPress logo. Kijk maar eens rond op internet, je zult zien dat veel mensen hun eigen favicon nog niet hebben ingesteld. En dat is zonde, want wanneer je hier een tof icoon toont ipv het default WordPress logo, kan je je website in een paar minuten direct naar een hoger niveau tillen.

Hoe ontwerp je een goede favicon?

Voordat we de favicon aan gaan passen is het belangrijk om deze eerst te ontwerpen. Dit kan heel gemakkelijk in Canva. Open hiervoor een nieuw document van 500px x 500px.

Wanneer je begint met ontwerpen is het goed om met een aantal dingen rekening te houden.

  • Houd het ontwerp duidelijk: Zorg dat je ontwerp simpel blijft en niet teveel verschillende elementen bevat. Kijk daarnaast of je favicon duidelijk blijft wanneer deze heel erg wordt verkleint, zo weet je zeker dat het er ook netjes uitziet in de browser.
  • Gebruik de kleuren van je huisstijl: Trek de branding van je website ook door naar je favicon en gebruik dezelfde kleuren om zo een eenheid te creëren.
  • Kies voor een icoon of de eerste letters van je bedrijfsnaam: Je kan kiezen voor een icoon dat te maken heeft met je website, zo kan je bijvoorbeeld een icoon van een laptop of vliegtuig gebruiken. Maar je kan er ook voor kiezen om de eerste letter(s) van je bedrijfsnaam te gebruiken in het lettertype van je huisstijl. Wanneer je logo een icoon bevat, kies je uiteraard daar voor.
  • Je kan je ontwerp in een cirkel of kader plaatsen, maar dat hoeft natuurlijk niet: Om ervoor te zorgen dat alle elementen mooi samen komen, kan je ze eventueel in een kader of op een gekleurde achtergrond plakken.
  • Sla in het geval van een rond pictogram eventueel op zonder achtergrond: Wanneer je een ronde favicon gebruikt, vind je het waarschijnlijk mooier als er geen vierkante achtergrond meer zichtbaar is. Gelukkig kan je je ontwerp in Canva heel makkelijk opslaan zonder achtergrond.

Een favicon toevoegen in WordPress

Om je favicon toe te voegen aan je WordPress website ga je naar de customizer en klik je op Algemene instellingen > site identiteit. Klik onder site pictogram op afbeelding wijzigen, upload je nieuwe favicon en klik op publiceren.

Zelf een mooie huisstijl samenstellen zonder er weken mee bezig te zijn | Download de gratis gids

Bedankt voor je download! Je kan de gids binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.