Hoe kan je het Divi thema updaten naar een nieuwe versie?

Hoe kan je het Divi thema updaten, wordpress thema bijwerken

Je WordPress thema is een belangrijk onderdeel van je website. Zonder een thema heeft je website namelijk geen design. Om ervoor te zorgen dat je content altijd mooi wordt weergegeven en je content er netjes uit ziet, is het belangrijk dat het thema altijd is geoptimaliseerd voor de nieuwe versie van wordpress en goed functioneert. Maar hoe doe je dat eigenlijk? In deze blog lees je alles over het updaten van het Divi thema en geef ik extra tips hoe je fouten bij het updaten op kan lossen en voorkomen.

Waarom is het belangrijk om je WordPress thema regelmatig te updaten?

Het is belangrijk om thema’s regelmatig bij te werken. Dit heeft meerdere redenen. Ten eerste is een geoptimaliseerd thema beter voor de veiligheid van je website. De nieuwste versie is goed geoptimaliseerd en veiliger tegen hackers en virussen. Verder kan het zo zijn dat WordPress een update heeft gehad die vervolgens ook doorgevoerd moet worden in de thema’s, omdat de thema’s anders niet goed meer functioneren. Daarnaast ontvang je de nieuwste features die beschikbaar zijn voor jouw thema en worden eventuele foutjes van de vorige updates weer gecorrigeerd.

Door regelmatig een thema update uit te voeren werkt je website sneller en is hij beter geoptimaliseerd.

Waar kan je je Divi thema updaten?

Je beschikbare thema updates verschijnen in je WordPress dashboard. Hier vind je ook beschikbare updates voor je plugins.
Ga naar Dashboard > Updates. Wanneer er een update beschikbaar is selecteer je het thema en klik je op ‘updaten’. Voor het Divi thema is het echter belangrijk dat je aan hebt gegeven dat je gebruik maakt van een geldige licentie. Je zult zien dat je anders een foutmelding krijgt.

Wordpress Divi thema updaten, divi thema bijwerken
Wordpress thema updaten, wordpress thema bijwerken

Een andere manier om je thema bij te werken is via Weergave > thema’s. Wanneer er een update voor je thema beschikbaar is zie je: Er is een nieuwe versie beschikbaar, update nu. Klik op update nu om het thema te updaten.

Wordpress Divi thema updaten, divi thema bijwerken
Thema voor wordpress bijwerken

De gegevens voor je Divi licentie instellen

Om de licentie voor het Divi thema juist in te stellen moet je je gegevens invoeren.

Ga hiervoor naar Divi > Thema opties > Updates. Hier vul je je gebruikersnaam en een API-key in om aan te tonen dat je een geldige licentie voor Divi hebt.

Wordpress Divi thema updaten, divi thema bijwerken
Divi licentie instellen voor updates

API-code genereren

Log in op de website van Elegantthemes. Klik vervolgens in de menubalk nogmaals op Account > Username and API-keys. Hier kan je een API-key genereren.

Dit is ook handig wanneer je websites voor klanten gaat ontwerpen en hiervoor je eigen Divi-licentie gebruikt. Zo kan je precies zien voor welke websites je een API-key hebt gegenereerd en ze eventueel ook deactiveren of verwijderen wanneer ze geen updates meer mogen ontvangen. Bijvoorbeeld wanneer je Divi 1 jaar gratis bij je diensten aanbiedt.

Klik op Generate API-key. Bij Add a label for reference kan je aangeven voor welke website(s) de API-code bedoelt is. Je kopieert de code door erop de klikken.

Wordpress Divi thema api key genereren
Wordpress Divi thema api key genereren

Plak de code vervolgens binnen de thema opties voor Divi en sla je wijzigingen op.

Wordpress Divi thema api-sleutel genereren

Je kan Divi nu updaten via je dashboard, zoals uitgelegd aan het begin van deze blog.

Belangrijk voordat je Divi update

Wanneer er een nieuwe versie van Divi beschikbaar is kan het soms handig zijn om even te wachten met updaten. Het kan namelijk zo zijn dat het om een compleet nieuwe versie van het thema gaat, waarbij grote veranderingen zijn doorgevoerd.

Dit kan je heel simpel ontdekken door de versie te checken. Wanneer je versie 5.1.3 hebt en update naar versie 5.1.4, gaat het om kleine veranderingen, zoals het aanpassen van kleine foutjes. Update je thema van versie 5.1.3 naar versie 5.2.0, dan zal dit een grotere update met meer aanpassingen zijn.

In dit geval is de kans op foutjes groter. Hoe vaak de update van tevoren ook wordt getest, er kunnen altijd kleine dingen over het hoofd worden gezien, die wellicht een groot effect op je website hebben.

Hoe kan je voorkomen dat je website problemen ondervind van zo’n grote update? Dat is heel simpel. Wanneer je ziet dat er een nieuwe update beschikbaar is, wacht dan nog even met het updaten. Mochten er problemen zijn dan zul je na een paar dagen nieuwe updates zien en is het probleem hoogstwaarschijnlijk opgelost. Als er na een week nog geen nieuwe updates zijn toegevoegd kan je ervan uit gaan dat het thema goed werkt.

Je kan de huidige en nieuwe versie van het thema checken bij de updates of wanneer je bij de thema’s op themadetails klikt.

Versie van wordpress divi thema controleren
Versie van wordpress thema controleren

Wat moet je doen als je het Divi thema toch hebt geüpdate en er van alles mis gaat op je website?

Heb je het thema geïnstalleerd en verschijnen er toch foutmeldingen? Geen paniek! Dit is heel eenvoudig weer op te lossen. Ga naar Divi > Thema opties, selecteer het tabblad Updates en klik op Rollback to the previous version. Het thema wordt dan teruggezet naar de versie van voor de update, en de problemen zijn verdwenen.

Wordpress Divi thema terugzetten naar de vorige versie
Divi thema terugzetten naar de vorige versie
Divi terugzetten naar de vorige versie

Ten slotte: Maak altijd een back-up voordat je het Divi thema gaat updaten

Gelukkig zijn er veel manieren om eventuele problemen met updates op te lossen. Maar maak voor de zekerheid altijd een back-up voordat je een update van WordPress, een thema of een plugin uitvoert.

Zelf een mooie huisstijl samenstellen zonder er weken mee bezig te zijn | Download de gratis gids

Bedankt voor je download! Je kan de gids binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.