Het is belangrijk om regelmatig een back-up te maken van je website. Je wilt immers niet dat je gegevens kwijtraakt wanneer je je website update. En ook in het geval van een gehackte website of een crash is een back-up handig om je website binnen no-time weer draaiende te hebben. Maar hoe maak je een back-up van je WordPress website? Dat kan op verschillende manieren.
Wat is een back-up?
Een back-up is een bestand waarin alle gegevens van je website worden opgeslagen. Wanneer er onverhoopt iets misgaat op je website en je gegevens bent kwijtgeraakt kan je je website op deze manier terugzetten naar een oude versie. Het is belangrijk om regelmatig een nieuwe back-up te maken om er voor te zorgen dat de opgeslagen versie van je website zoveel mogelijk up to date is.
Waarom is een back-up maken belangrijk?
Zoals ik net al benoemde is het soms nodig om je website als het ware te resetten naar een oudere versie. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een update niet helemaal goed is gegaan en je website problemen heeft. Daarnaast kan het ook zijn dat je website wordt gehackt. Een back-up kan dan helpen om ervoor te zorgen dat je website snel weer live is.
Verschillende manieren om een back-up te maken van je WordPress website
Er zijn verschillende manieren om een back-up van je website te maken. Ik neem ze een voor een met je door.
Een back-up maken via je hostingpartij
Vaak kan je een (automatische) back-up maken via je hostingpartij. Zelf maak ik gebruik van Antagonist. Hier heb je de mogelijkheid om zowel je website als je e-mailaccounts te herstellen.
Mocht er onverhoopt toch geen back-up zijn gemaakt, dan kan je altijd contact met antagonist opnemen en kunnen zij in de database zoeken naar een herstelpunt. Hier zijn dan wel kosten aan verbonden, namelijk €49,99 exclusief btw.
Daarnaast heb je bij hun ook de mogelijkheid om back-ups in te stellen via Installatron en DirectAdmin. Dit zijn programma’s waarmee je WordPress kan installeren en je website kan beheren. In het geval van DirectAdmin download je het bestand en bewaar je de back-up op je pc.
Of jouw hostingpartij deze optie ook heeft hangt af van de programma’s die worden gebruikt. Daarom zal ik in het geval van een back-up via je hostingpartij altijd contact opnemen met de hosting waar jij bent aangesloten. En vragen hoe je via hun een back-up kan maken. Zo weet je zeker dat je back-up goed is gegaan.
Een back-up maken met een plug-in
Je kan ook een back-up maken met behulp van een plugin. Over het algemeen werkt dit best makkelijk. Toch zal ik hier zelf geen gebruik van maken. Een plugin kost veel geheugen, helemaal wanneer er een back-up wordt gemaakt. Hierdoor wordt je website een stuk langzamer en kan hij zelfs onbereikbaar worden.
Daarnaast heb je niet veel aan deze back-up wanneer je website onbereikbaar is. Je kan dan namelijk niet meer werken via het WordPress dashboard. Waardoor je de website niet op deze manier, met behulp van een plugin, kan herstellen. Tenzij je de back-ups kan downloaden en bewaren op je computer.
Handmatig een back-up maken van je WordPress website
Het maken van een handmatige back-up werkt eigenlijk altijd hetzelfde en is in alle gevallen mogelijk. In eerste instantie lijkt het wat ingewikkeld, maar wanneer je weet wat de stappen zijn valt het eigenlijk heel erg mee.
Lees hier hoe je handmatig een back-up een back-up van je WordPress website kan maken en waar je op moet letten.
Conclusie
Er zijn veel manieren om een back-up te maken. En ik snap dat een handmatig maken van een back-up van je website erg overweldigend kan zijn. Omdat het via een hostingpartij vaak erg makkelijk en soms zelfs automatisch kan, zal ik deze optie altijd als eerste aanraden. Plugins hebben minder mijn voorkeur.