Je hebt net je blog geschreven. Het enige wat nog mist is een mooie omslagfoto. Je download een afbeelding van een stockphoto website en upload ‘m direct naar je website. Ho stop! Het is belangrijk om je afbeeldingen nog extra te optimaliseren voordat je ze aan je website of blog toevoegt. Laten we stap voor stap kijken hoe je deze afbeeldingen kan optimaliseren voor je website.
Waarom is het handig om je website afbeeldingen te optimaliseren?
Geoptimaliseerde afbeeldingen verbeteren de snelheid van je website. De bestanden zijn namelijk een stuk minder groot en vragen daardoor veel minder geheugen. Wanneer je je afbeeldingen optimaliseert, kan je ze soms wel 10x zo klein maken. Daarnaast dragen geoptimaliseerde afbeeldingen bij aan je SEO, de versnelde laadtijd en optimalisatie op zoekwoorden verhoogt je vindbaarheid.
Hoe moet je je afbeeldingen optimaliseren voor je website?
Het bestandsformaat
Als eerste beslis je welk bestandsformaat je wilt gebruiken voor je afbeeldingen. Hierin heb je verschillende opties. Jpg en png bestanden worden over het algemeen het meeste gebruikt. Voor de afbeeldingen op je website gebruik je voornamelijk jpg bestanden, dit zijn kleinere bestanden met een goede kwaliteit. Dit bestandsformaat kan je gebruiken voor je blog afbeeldingen, productfoto’s en sfeerfoto’s op je website. Png bestanden gebruik je voor je logo en andere belangrijke grafische elementen, zodat deze altijd van hogere kwaliteit zijn.
Hoe groot mogen je afbeeldingen ongeveer zijn?
Een goed geoptimaliseerde afbeelding is eigenlijk altijd onder de 300kb. Natuurlijk kan dit iets variëren, maar komt het boven hier boven uit dan is het misschien een goed idee om de afbeelding op een andere manier verder te optimaliseren. Afbeeldingen van volledige breedte kunnen iets groter zijn, namelijk tot 500kb.
Hoeveel pixels?
Je gebruikt voor de verschillende plekken op je website verschillende afmetingen. Het is belangrijk om het formaat van de afbeelding af te stemmen op het gebruiksdoel. Zo gebruik je een ander formaat voor productfoto’s dan voor de afbeeldingen in je sitebar. Daarom heb ik een compleet overzicht van alle afbeelding formaten gemaakt.
Afbeeldingen comprimeren
Nu je afbeeldingen het juiste bestandsformaat hebben en je de juiste grootte hebt bepaald, is het tijd om ze nog verder te comprimeren. Dit houdt in dat de afbeelding extra wordt verkleind, zonder dat je dit kwaliteitsverschil ziet op je website. Dit kan je doen in Photoshop of met het gratis programma tinypng. In Photoshop kan je zowel het aantal pixels aanpassen als de afbeelding comprimeren. In deze tutorial geef ik je meer info.
Afbeeldingstitel
Voordat je je afbeeldingen uploadt naar WordPress is het belangrijk om ze een goede titel mee te geven. Deze titel gebruikt google om je afbeelding te indexeren en je website te ranken in google, daarom is het erg belangrijk om hier een relevant zoekwoorden in te verwerken. Scheidt de woorden door middel van streepjes en vermijdt hoofdletters, zo kan de zoekmachine de informatie goed lezen. Geef de afbeelding bijvoorbeeld de naam natuurlijke-gezichtsreiniger.jpg in plaats van afbeelding3.jpg.
Je kan de naam wijzigen in bijvoorbeeld de Windows verkenner, maar je kan dit ook direct doen tijdens het comprimeren in Photoshop. Wanneer je in Photoshop een naam mee geeft hoef je de woorden niet met streepjes te scheiden, dit doet het programma automatisch wanneer je de afbeelding opslaat.
Zorg voor een goede alt tekst
Wanneer je je afbeeldingen hebt geupload naar WordPress kan je ze nog verder optimaliseren door ze een goede alt tekst mee te geven. Dit is een korte beschrijving van de afbeeldingen, waarin je eventueel een zoekwoord kan verwerken. Kijk ten slotte ook naar de andere instellingen voor je afbeelding in WordPress.