Laat jij je tegenhouden door het imposter syndroom? Zo ga je er mee om.

zo ga je om met het imposter syndroom

Vol goede moed ben je begonnen aan het opzetten van je eigen bedrijf. In het begin was je enthousiast en werkte je vol plezier aan je onderneming. Maar inmiddels begin je enorm aan jezelf te twijfelen. Kan je dit wel? Is dit wel voor je weggelegd? Geen zorgen, het imposter syndroom komt alleen even om de hoek kijken. In deze blog gaan we samen kijken wat het imposter syndrome is en wat je ertegen kan doen.

Wat is het imposter syndroom?

Het imposter syndroom houdt in dat je het gevoel hebt dat je mensen voor de gek houdt. Dat je helemaal niet goed bent in wat je doet en dat anderen je elk moment kunnen ontmaskeren en je een oplichter zullen noemen. In je hoofd denk je dat dit allemaal waar is, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo.

Hoe kan dat?

Hoe meer je weet, hoe meer je er achter komt wat je niet weet. Huh? Het zit zo, wanneer je bepaalde kennis hebt en dat uit gaat dragen voel je je misschien nog zelfverzekerd over de kennis die je hebt. Maar wanneer je je gaandeweg steeds meer gaat verdiepen in dit onderwerp, zul je zien dat er heel veel dingen zijn die je hier nog niet over weet, en dat is normaal. Het is namelijk onmogelijk om ALLES te weten over een bepaald onderwerp.

In je hoofd is er echter een stemmetje dat je vertelt dat je niet weet waar je het over hebt, terwijl je juist meer weet dan daarvoor. Het is enkel zo dat je je nu bewuster bent van wat je nog niet weet.

Kan je mensen helpen met je kennis?

En dat brengt me meteen bij het volgende punt, want je hoeft niet de beste te zijn. Het gaat erom of je iemand kan helpen met de kennis die je hebt. James wedmore had hier in zijn podcast een hele mooie vergelijking voor. Wanneer iemand in de zee verdrinkt en om hulp roept, ga je ook niet eerst een topsporter bellen om te vragen deze persoon te helpen. Dan help je deze persoon op jouw manier, door er zelf naartoe te zwemmen of bijvoorbeeld een boot te gebruiken. Misschien is het wat klungeliger dan een zwemmer op topniveau, maar je hebt die persoon geholpen en daar gaat het om.

En zo werkt het ook in je bedrijf. Natuurlijk kan je je kennis uitbreiden, maar wacht niet met het delen van de kennis die je al hebt. Voor jou voelt deze kennis heel vanzelfsprekend, maar voor een ander kan er een wereld opengaan als je jouw visie deelt.

Het wordt al zoveel gedaan.

Ook dit is een gedachte die veel mensen hebben. Maar mensen haken niet alleen aan op je kennis maar ook op jou als persoon. Jij bent uniek en zal jouw visie op een unieke manier in de wereld zetten.

Heb je weleens keer op keer hetzelfde gehoord, maar dat het pas tot je doordrong toen iemand anders het op een andere manier verwoordde? Dat is de kracht van uniek zijn. Door dingen op jouw manier te delen kan je mensen inspireren en helpen die hiermee anders niet in contact waren gekomen.

Jezelf klein houden is egoïstisch.

Dit klinkt best hard, maar eigenlijk is het wel zo. Je hebt zoveel te delen met de wereld. Wanneer je jezelf klein houdt mis je de kans om mensen te helpen. Ook al help je maar één persoon, ook dan is het het waard geweest, want je hebt het leven van deze persoon een beetje mooier gemaakt. Geen stappen betekent ook geen impact en geen veranderingen in de wereld. Alle veranderingen beginnen bij jezelf.

Mensen hoeven je niet altijd aardig te vinden.

Ik weet het, het liefst houden we iedereen te vriend. Maar het is een feit dat mensen altijd een oordeel zullen hebben. Of je nou voor je dromen gaat of niet, er zullen altijd mensen zijn die hier wat van vinden. Laten we dan in ieder geval onze dromen volgen, oordelen zijn er toch wel, maar dan kan je beter kiezen voor het leven dat jij wilt leven.

Iedereen heeft weleens het gevoel een imposter te zijn.

Zelfs de mensen waarvan wij op het eerste gezicht denken dat ze een oneindige hoeveelheid zelfvertrouwen hebben, hebben last van het imposter syndroom. Wanneer je een oscar hebt gewonnen zou je denken dat je weet dat je een goede actrice bent, maar zelfs toen dacht Meryl Streep dat mensen er achter zouden komen dat ze eigenlijk helemaal niet kon acteren. Bizar eigenlijk toch?

Ik hoop dat ik je met deze blog heb kunnen inspireren om voor je dromen te gaan. Want we hebben je nodig en het is tijd om jouw mooie licht te laten schijnen!

Laat je je tegenhouden of ga je voor je dromen?

Zelf een mooie huisstijl samenstellen zonder er weken mee bezig te zijn | Download de gratis gids

Bedankt voor je download! Je kan de gids binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.