Een logo ontwerpen in Canva, 7 onmisbare tips

Een logo ontwerpen in Canva, 7 onmisbare tips

Wanneer je je eigen logo wilt gaan ontwerpen kan het handig zijn om hiervoor gebruik te maken van het programma Canva. Maar als je nog nooit een logo hebt ontworpen is het soms best overweldigend om hiermee aan de slag te gaan. Want waar start je en waar moet je op letten? In deze blog deel ik 7 onmisbare tips voor het ontwerpen van je logo in Canva.

Waarom Canva?

Veel designers zijn erop tegen om een logo te ontwerpen in Canva. Ze geven eerder de voorkeur aan een programma als Adobe Illustrator. Dat komt omdat je in dit programma de optie hebt om je ontwerp op te slaan als vector. Dat wil zeggen dat je je logo oneindig kan vergroten zonder kwaliteitsverlies.

Maar wanneer je je logo enkel gaat gebruiken op je website, social media en eventueel flyers/visitekaartjes heb je dit eigenlijk helemaal niet nodig. Als (startend) ondernemer is Canva daarom een hele makkelijke en goedkopere optie.

Het werken met Canva is makkelijk en intuïtief, op deze manier kan je zelf gemakkelijk aanpassingen maken aan je logo.

Tips voor als je zelf je logo wilt ontwerpen in Canva

Wanneer je zelf aan de slag gaat met het onwerpen van je logo is het fijn om met een aantal dingen rekening te houden. We nemen ze hieronder één voor één door.

Maak van tevoren een moodboard

Het is fijn om van tevoren een moodboard te maken van logo’s die jij mooi vind. Dit kan je doen op Pinterest. Je kan zoeken op de term ‘logo design’, ‘logo ontwerp’ enz. Gebruik eventueel ook zoektermen als ‘modern logo design’ of ‘boho logo design’. Vervolgens ga je alle logo’s pinnen die je aanspreken. Houd ondertussen je eigen onderneming en doelgroep in gedachten om te kijken of dit aansluit.

Wanneer je je moodboard hebt gemaakt kan je gaan kijken wat voor logo’s je hebt opgeslagen. Wat is de overkoepelende stijl die ze allemaal hebben? Is het bijvoorbeeld allemaal heel modern en chique of juist wat speelser?

Daarna kan je kijken naar de opbouw van de logo’s. Maak dit heel simpel voor jezelf en hak het ontwerp als het ware in kleine stukjes. Is er gebruikt gemaakt van simpele vormen of een combinatie daarvan? En hoe zou je dit zelf ook kunnen creëren?

Gebruik dit als inspiratie voor het ontwerpen van je eigen logo. (Let op! We gebruiken deze logo’s alleen ter inspiratie. Het is nooit de bedoeling om ze letterlijk te kopiëren voor eigen gebruik.)

Maak een pinterest moodboard voor het ontwerpen van je eigen logo in canva

Houd het simpel

We hebben snel de neiging om dingen erg ingewikkeld te maken. Misschien wil je wel allemaal ingewikkelde elementen toevoegen aan je logo. Maar het kan juist heel mooi zijn om een logo te ontwerpen dat allen uit tekst bestaat. Dit is een zogenaamd typografisch logo.

Een typografisch logo is niet alleen makkelijker om zelf te ontwerpen in Canva, maar ziet er soms zelfs professioneler uit. Het gebruik van teveel elementen kan juist een rommelig en amateuristisch effect geven.

Zorg voor logo variaties

Vaak maken mensen één logo dat ze vervolgens overal gebruiken. Dit kan, maar is niet altijd even praktisch. Het is veel fijner om direct meerdere variaties van hetzelfde logo te maken.

Dit houdt in dat je meerdere formaten hebt van hetzelfde ontwerp. Eén rond logo, een breder logo en een logo dat meer vierkant is. Zo heb je voor elke situatie een formaat dat passend en het meest duidelijk is.

Het ontwerpen van variaties kan wat ingewikkeld zijn, omdat de verschillende variaties onderling ook bij elkaar moeten passen en de stijl doorgetrokken moet worden. Daarom heb ik Premade logo templates ontworpen voor Canva. Deze templates kan je gemakkelijk zelf aanpassen aan je eigen huisstijl en bedrijfsnaam. Je ontvangt direct alle logo variaties die je nodig hebt en hebt binnen één uur je eigen logo staan. Super makkelijk en simpel.

Premade logo template voor Canva

Ontwerp binnen één uur een professioneel logo voor je bedrijf.

Nu voor maar €34,99

Maak je logo zowel in kleur als zwart/wit

Deze tip is niet noodzakelijk, maar wel erg handig in gebruik. Maak je logo zowel in kleur als ook met zwarte en witte tekst. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je je logo wilt gebruiken als watermerk. Maar ook wanneer je bijvoorbeeld een stempel oid wilt laten maken van je logo.

Je logo ontwerp in Canva opslaan zonder achtergrond

Om ervoor te zorgen dat je je logo overal kunt gebruiken is het fijn om deze ook op te slaan zonder achtergrond. Dit kan je gemakkelijk doen als je Canva pro hebt. In de blog ‘Je logo in Canva opslaan zonder achtergrond, hoe doe je dat’ leg ik stap voor stap uit hoe je dit kan doen.

Gebruik een sjabloon om je logo in Canva te ontwerpen

Om voor jezelf wat houvast te creëren kan je gebruik maken van een sjabloon. Je kan gratis sjablonen vinden in Canva en deze gebruiken. Het nadeel hiervan is wel dat je maar één logo ontwerp krijgt en niet de verschillende variaties die hierbij passen. Het is ook mogelijk om een logo template voor Canva te kopen via andere kanalen.

Zorg dat je logo past bij je branding

En ten slotte. Zorg dat je logo past bij je branding. Houd altijd je doelgroep in gedachten en bedenk of je logo hier bij past. Wanneer jij een bedrijf hebt met een hele strakke uitstraling past hier uiteraard geen kleurrijk en speels logo bij. Loop je nog vast met je branding? Bekijk dan ook zeker de gratis huisstijl gids die ik voor je heb samengesteld. Hierin neem ik je stap voor stap mee en kan je binnen een dag je eigen huisstijl creëren, óók als je dit nog nooit eerder hebt gedaan.

Gratis Gids | Ontwerp je eigen huisstijl in één dag

Ontwerp binnen een dag je eigen huisstijl, óók als je helemaal geen ontwerp ervaring hebt.

Zelf een mooie huisstijl samenstellen zonder er weken mee bezig te zijn | Download de gratis gids

Bedankt voor je download! Je kan de gids binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.