Op deze manier maak je een goede 404-pagina in Divi

Op deze manier maak je een goede 404-pagina in Divi

Je kent het wel. Je bent aan het surfen op je favoriete website, maar opeens werkt een linkje niet, of je hebt een verkeerde url of zoekopdracht ingetypt. Op dat moment verschijnt een 404 pagina, oftewel een foutmelding, deze pagina bestaat namelijk niet (meer). Vaak heeft deze pagina dezelfde opmaak als de rest van de website, maar soms ook niet. Super zonde, want met een goede 404 pagina kan je ervoor zorgen dat bezoekers op je website blijven. Hoe je zo’n pagina maakt? Je leest het in deze blog.

Wat is een 404 pagina?

Een 404 pagina is de pagina die verschijnt wanneer je bezoekers op een niet bestaande pagina op je website komen. Je hebt het vast wel eens gezien wanneer je een verkeerde url invulde of wanneer een link op de website naar een niet bestaande pagina verwijst.

Je kan gemakkelijk zien hoe jouw 404 pagina eruit ziet, typ je website url in de zoekbalk en plak er vervolgens een niet bestaande pagina achter. Bijvoorbeeld: jouwwebsite.nl/404

Waarom is een goede 404 pagina belangrijk?

Wanneer bezoekers een verkeerde url invoeren is het fijn als ze weten wat ze moeten doen en wat er gebeurd is. Over het algemeen staat dat ook op de standaard 404 pagina, maar wanneer je deze pagina in je eigen huisstijl opmaakt staat dat direct een stuk professioneler. Daarnaast heb je nu ook de mogelijkheid om door te verwijzen naar belangrijke pagina’s waardoor de gebruiksvriendelijkheid van de website wordt vergroot.

Welke elementen bevat een goede 404 pagina?

Op een 404 pagina is het belangrijk dat je je bezoekers verder door je website navigeert, je wilt namelijk niet dat ze afhaken en je website verlaten! Daarom is het belangrijk om een aantal onderdelen op deze pagina te plaatsen.

  • Een knop naar een pagina waar ze eventueel antwoord kunnen vinden op hun vraag, dit kan een pagina met veelgestelde vragen zijn, maar een knop om contact op te nemen is ook een goede optie.
  • Een knop naar de homepagina, op deze manier raakt de bezoeker het overzicht niet kwijt en kan hij/zij vanaf de homepagina weer verder kijken op je website
  • Zorg er daarnaast voor dat je de term 404 niet vermeld in je tekst, veel mensen begrijpen niet wat dit betekent, leg in plaats daarvan in duidelijke taal uit wat er aan de hand is en wat ze vervolgens kunnen doen.
  • Je kan er ten slotte ook nog voor kiezen om op je 404 pagina een kortingscode te delen, een opt-in formulier te plaatsen met bijvoorbeeld een weggever of door te linken naar je populairste blogartikelen en/of berichten. Zo maak je van een pagina die je liever niet aan je bezoekers toont toch nog een handige tool!

Hoe maak je een 404 pagina in divi

Bij veel website thema’s heb je een aparte plugin nodig om een 404 pagina in te kunnen stellen. Bij divi kan dit echter heel gemakkelijk via de themabouwer.

Ga in het menu van wordpress naar Divi > Themabouwer

In het scherm dat zich vervolgens opent kan je een nieuw sjabloon aanmaken. Klik op “Nieuw sjabloon toevoegen”.

Er opent een pop-up scherm. Scrol volledig naar beneden en selecteer “404 pagina”. Klik vervolgens op “Maak een sjabloon”

Klik dan op “Aangepaste body toevoegen” en kies voor “Bouw een aangepaste carrosserie”.

De themabouwer voor je 404 pagina wordt nu geopend. Met behulp van de blokken kan je je eigen 404 pagina opmaken. Vergeet deze aan het einde niet op te slaan door op de drie puntjes onderaan en op “opslaan” te klikken. Sla vervolgens je ontwerp op door naar boven te scrollen en “wijzigingen opslaan” te selecteren.

Ontwerp helemaal zelf je huisstijl in één dag

Leer een kleurenpalet samenstellen, lettertypes uitkiezen en combineren, je logo ontwerpen en nog veel meer. Download nu de gratis gids en start direct!

Bedankt voor je download! Je kan de gids binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.