Een pagina of blog dupliceren in WordPress doe je zo

Een pagina of blog dupliceren in Wordpress

Je bent enorm trots op die mooi ontworpen pagina of goedgeschreven blog. Zo trots dat je ‘m graag vaker zou willen gebruiken. Je zoekt naar de knop dupliceren, maar tevergeefs, helaas heeft WordPress deze optie niet. Maar niet getreurd er zijn namelijk nog andere manieren om je pagina of blog te dupliceren in WordPress.

Wanneer kan het handig zijn om een pagina of blog te dupliceren?

Het dupliceren van een bestaande pagina kan enorm veel tijd en moeite besparen. Bijvoorbeeld wanneer je een serie met blogs wilt maken of een nieuwe landingspagina in dezelfde opmaak wilt creëren. Je hoeft dan immers niet steeds dezelfde handelingen uit te voeren en kan direct aan de slag met het aanpassen van de content. Dat scheelt natuurlijk veel gedoe en frustratie.

Houd hierbij wel rekening met duplicate content. Wanneer je een pagina dupliceert wil je de content zodanig aanpassen dat er geen dubbele teksten op je website staan. Wanneer je dezelfde tekst meerdere keren gebruikt zal Google je hierop afrekenen en is dat niet gunstig voor je vindbaarheid.

Dupliceren met gebruik van Divi

Het dupliceren van een pagina opmaak hoeft niet altijd met behulp van een plugin. Wanneer je een pagebuilder als Elementor of Divi gebruikt, heeft deze vaak al een ingebouwde optie om een opmaak te kunnen hergebruiken. Bij Divi is dat gelukkig heel erg simpel. Je kan volledige pagina’s of elementen hiervan opslaan en opnieuw gebruiken voor je nieuwe pagina’s.

Maak hiervoor een nieuwe pagina aan en bewerk deze met de divi builder. Klik vervolgens op lay-out kiezen. Je kan nu tussen al je bestaande pagina’s zoeken en de gewenste layout importeren.

Divi thema pagina dupliceren
pagina opmaak met divi kopiëren
bestaande opmaak divi thema kopiëren
divi opmaak hergebruiken
pagina dupliceren met het divi thema

Heb je een element gemaakt op een andere pagina en wil je deze graag vaker hergebruiken? Beweeg dan met je cursor over het element en klik op het icoon met het pijltje. Geef het element een naam en sla het vervolgens op in de bibliotheek. Je kan deze methode voor zowel de secties en rijen als de modules gebruiken.

opmaak van een element opslaan in divi
divi bibliotheek gebruiken

Om dit element te kunnen gebruiken voeg je een sectie, rij of module toe. Klik vervolgens op het tabblad Toevoegen vanuit bibliotheek en kies het gewenste element. Voeg het onderdeel toe aan de pagina door op Use this … te klikken.

Elementen toevoegen en gebruiken uit de bibliotheek van het divi thema
elementen opslaan in divi
elementen kopiëren in divi

Een pagina of blog dupliceren in WordPress met de Yoast duplicate post plugin

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de pagina’s niet met Divi te dupliceren, en in het geval van blogs werkt dat ook niet. Hiervoor heb je een andere methode nodig. Omdat wordpress standaard niet de optie heeft om een pagina of blog te dupliceren, maken we in dit geval gebruik van een plug-in. Namelijk de Yoast duplicate post plugin.

Ga naar plugins > nieuwe plugin en zoek de plugin op. Installeer en activeer vervolgens de plugin.

yoast duplicate post plugin
plugin pagina of blog kopiëren
pagina of blog dupliceren met wordpress plugin

Na installatie en activatie verschijnt er binnen de berichten en pagina’s een dupliceer mogelijkheid, wanneer je hierop klikt wordt de content gedupliceerd. Je kan ook gebruik maken van de functie nieuw concept, de content wordt dan gedupliceerd en opent gelijk in een nieuw tabblad om te bewerken.

een pagina of blog dupliceren in wordpress

De instellingen van de Yoast duplicate post plugin bewerken en extra tips

Binnen de instellingen van de plugin kan je aangeven welke content er wel en niet gedupliceerd hoeft te worden. Ga hiervoor naar Instellingen > Duplicate post.

Daarnaast kan het soms verwarrend zijn welke pagina de oorspronkelijke content bevat en welke een kopie is. Dit kan je voorkomen door bij de instellingen aan te geven dat de gedupliceerde content standaard het achtervoegsel kopie krijgt, of iets anders als je dat wilt.

yoast duplicate post plugin instellingen
yoast duplicate post plugin gebruiken

Wat kan je nog meer met deze plugin?

In eerste instantie heb je misschien je twijfels bij deze plugin, het is immers een plugin van de makers van een SEO tool. En duplicate content is niet per definitie gunstig voor je SEO ranking.

Er is echter nog een andere handige functie toegevoegd die wel degelijk van pas kan komen voor je SEO strategie.

Wanneer je een aantal blogartikelen hebt die goed worden bekeken en veel klanten naar je website trekken, wil je deze wellicht graag nog verder optimaliseren, actueel houden en updaten. Dit zou je natuurlijk gewoon in de editor kunnen doen, maar wanneer je grote veranderingen door wilt voeren, heb je liever niet dat je je blog (tijdelijk) offline moet halen of dat je bezoekers een blog bekijken die jij net aan het bewerken bent.

Gelukkig bevat deze plugin de optie ‘herschrijven en opnieuw publiceren’. Wat doet dat nou precies? Wanneer je hierop klikt maak je een kopie van je blogbericht. In deze kopie kan je op je gemak de aanpassingen maken, zonder dat je originele bericht verandert. Je bezoekers merken hier dus niks van. In de tussentijd kan je je bewerken opslaan als concept. Heb je je volledige blog herschreven? Dan klik je op publiceren en wordt je oorspronkelijke blog vervangen door de nieuwe versie.

Zo kan je de content verbeteren zonder dat je bezoekers het door hebben. Natuurlijk kan je ook een compleet nieuwe blog schrijven, publiceren en vervolgens de oude verwijderen. Maar dan loop je wel het risico dat mensen de link van de oude blog hebben opgeslagen of gedeeld en dat deze vervolgens op een 404-pagina uitkomt. Zonde!

yoast duplicate post herschrijven en opnieuw publiceren

Handmatig een pagina of blog dupliceren in WordPress

Wanneer je maar één pagina wilt dupliceren is het wellicht handiger om dit handmatig te doen. Open de pagina of het blogbericht in de editor. Klik vervolgens rechts bovenin op de 3 puntjes en dan op alle blokken kopiëren. Maak vervolgens een nieuwe pagina aan en plak alle content met behulp van ctrl+v (of command+v op Mac) in het nieuwe bestand. Je kan deze methode zowel voor blogs als pagina’s gebruiken, wanneer deze zijn opgebouwd met de standaard editor.

wordpress content dupliceren in de editor
handmatig een blog kopiëren in wordpress
handmatig een blog dupliceren in wordpress

Producten dupliceren in Woocommerce

Wellicht wil je graag weten hoe je producten kan dupliceren en ben je zo bij deze blog terecht gekomen. Goed nieuws! Voor het dupliceren van je producten heb je geen extra plugin nodig. Dit kan standaard gewoon heel eenvoudig in Woocommerce. Wanneer je naar je producten gaat en met je cursor over een product beweegt zie je de optie dupliceren vanzelf verschijnen.

producten kopiëren in woocommerce

Zelf een mooie huisstijl samenstellen zonder er weken mee bezig te zijn | Download de gratis gids

Bedankt voor je download! Je kan de gids binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.