Wat is een domeinnaam en hoe kan je er één aanschaffen?

at is een domeinnaam en hoe kan je er één aanschaffen?

Bij het bouwen van je eigen website komen veel verschillende dingen kijken. Het één wat belangrijker dan het ander, maar ze dragen allemaal bij aan het eindresultaat. Wanneer je met je website aan de slag wilt gaan, kan het erg lastig zijn waar je moet beginnen. Maar wanneer je het stap voor stap aanpakt, komt het helemaal goed. Wat heb je als eerste nodig? Het belangrijkste en eerste wat je nodig hebt is een domeinnaam en hosting. In deze blog leg ik uit wat een domeinnaam is en hoe je er één aan kan schaffen.

Wat is een domeinnaam

Heel simpel gezegd is je domeinnaam je url. Mijn domeinnaam is bijvoorbeeld qkareldesign.nl en die van de wehkamp is wehkamp.nl. je domeinnaam bestaat vaak uit de naam van je bedrijf met daarachter een extensie (bijvoorbeeld .com of .nl).

Elke domeinnaam kan maar één keer worden gebruikt, er bestaan dus nooit twee exact dezelfde domeinnamen. Wel kan de naam hetzelfde, maar de extensie anders zijn. Bijvoorbeeld qkareldesign.com en qkareldesign.nl

Je kan je domein eigenlijk vergelijken met een adres, maar dan op het internet. Wanneer mensen dit adres bezoeken komen ze op je website terecht.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van je domeinnaam?

Wanneer je een domeinnaam gaat registreren is het belangrijk om met een paar dingen rekening te houden.

  • Gebruik je merknaam of een afgeleide hiervan: Voor de herkenbaarheid is het handig om de naam van je bedrijf als domeinnaam te gebruiken
  • Zorg dat je domeinnaam duidelijk is: Maak je domeinnaam niet te lang en maak het liefst geen gebruik van streepjes om het mensen zo gemakkelijk mogelijk maken je website te bezoeken.

Welke extensie kan je het beste gebruiken?

wanneer je je domeinnaam aanschaft kan je kiezen uit verschillende extensies. Voor een bedrijfswebsite zal ik altijd adviseren om voor een .nl, .be of .com extensie te kiezen. Wanneer je een internationale business op wilt zetten, is het een goed idee om voor .com te kiezen. Maar is je website enkel voor mensen uit Nederland en België? Kies dan voor één van deze extensies (ik zou dan de extensie kiezen van het land waar je woont), hierdoor wordt je website namelijk hoger weergegeven in de zoekresultaten in België en Nederland.

Soms raden mensen aan om meerdere extensies aan te schaffen, hiermee voorkom je dat anderen je domeinnaam kopen en het domein met de andere extensie uiteindelijk niet meer beschikbaar is. Wanneer je plannen hebt om uit te breiden naar de buitenlandse markt, zou je dit kunnen doen. Ik zou je dan wel enkel aanraden om enkel de extensie van je eigen land en .com aan te schaffen. Ga niet helemaal los en schaf alle mogelijke extensies aan, want dat kost je alleen maar heel veel geld.

Hoeveel kost een domeinnaam?

Een domeinnaam is niet zo heel duur. De prijzen kunnen variëren tussen de verschillende extensies. Reken op ongeveer een euro per maand. Vaak betaal je gelijk voor een heel jaar. Voor ongeveer een tientje kan je dus een heel jaar een domein hebben. Na een jaar moet je je domein verlengen en betaal je weer ongeveer dit bedrag.

Wil je je domein niet meer gebruiken? Dan vervalt deze na een jaar.

Soms is het ook mogelijk om een domeinnaam direct voor meerdere jaren aan te schaffen, dit verschilt per partij.

Waar en hoe kan je een domeinnaam aanschaffen?

Je kan via verschillende websites een domein aanschaffen. Vaak bieden deze sites ook hosting aan. Zelf ben ik erg tevreden over Antagonist.

Via hun website kan je checken of het domein dat je aan wilt schaffen nog beschikbaar is en deze vervolgens gemakkelijk aanschaffen.

E-mailadres aanmaken met de naam van je website

Vaak krijg je bij de aanschaf van een domein ook de mogelijkheid om e-mailadressen met dat domein aan te maken. Zo heb ik het e-mailadres info@qkareldesign.nl met mijn domein. Het hangt van het bedrijf waar je de domeinnaam aanschaft af hoeveel e-mailadressen je met dit domein aan kan maken.

Wat is een subdomein

Naast een gewoon domein heb je ook subdomeinen. Deze domeinen bevatten een extra toevoeging vóór je normale domein. Bijvoorbeeld academy.qkareldesign.nl, academy. is dan de toevoeging. Wanneer je een domein hebt gekocht, kan je vaak gratis subdomeinen aanmaken.

Ontwerp helemaal zelf je huisstijl in één dag

Leer een kleurenpalet samenstellen, lettertypes uitkiezen en combineren, je logo ontwerpen en nog veel meer. Download nu de gratis gids en start direct!

Bedankt voor je download! Je kan de gids binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.