Wat is hosting voor je website en hoe werkt het?

Wat is hosting voor je website en hoe werkt het?

Wanneer je je eigen website wilt bouwen moet je eerst een hostingpakket aanschaffen. Als je nog nooit een website hebt gemaakt kan dit wat onduidelijk zijn. Want wat is hosting eigenlijk? Hoe kan je het aanschaffen? En hoe vind je de juiste provider? In deze blog lees je alles wat je moet weten over hosting.

Wat is hosting?

Ik vergelijk hosting altijd met een stukje grond. Je kan direct je huis gaan bouwen, maar zolang je geen grond hebt gekocht, kan je je huis nergens plaatsen. Zo werkt het eigenlijk ook met je website. Zonder hosting heeft je website geen concrete plek om te staan op het internet.

Je koopt dus eigenlijk een stukje grond op het internet. Hier betaal je maandelijks/jaarlijks een bedrag voor.

Waarom heb je hosting nodig?

Zonder hosting is het niet mogelijk om je website online te zetten. Je site heeft dan geen concrete plek op het internet en je kan deze niet aan mensen tonen. Daarom is hosting een cruciaal onderdeel voor het bouwen van je website.

Hoe kan je hosting aanschaffen?

Er zijn veel verschillende hostingproviders die pakketten aanbieden. Bij deze bedrijven kan je een pakket kopen voor een jaar (of langer). Vervolgens heb je op deze manier als het ware een plekje op het internet gehuurd. Na aankoop kan je WordPress op dit pakket installeren en beginnen met het bouwen van je website.

Hoeveel kost het?

De prijzen van hosting kunnen heel erg verschillen. Voor een simpel hostingpakket om mee te starten kan je rekenen op een prijs tussen de 5 en 10 euro per maand.

Naarmate je website groeit, meer bezoekers krijgt en dus zwaarder wordt, is het tijd om over te stappen naar een groter pakket. De kosten worden dan ook steeds iets hoger. Maar daar staat tegenover dat je omzet hoogstwaarschijnlijk ook is gestegen.

Waar moet je op letten?

Wanneer je een hostingpakket aanschaft kan je naar een aantal dingen kijken. Zo kan je kijken naar het aantal websites dat je op dit pakket mag zetten. Het is soms namelijk mogelijk om meerdere website op één pakket te hosten, dit kan weer schelen in prijs.

Daarnaast zou ik je adviseren om altijd met het kleinste pakket te starten. Deze kan je later altijd nog upgraden naar een groter pakket met meer geheugen. Op deze manier houd je de kosten in het begin lager.

Verder moet je het jezelf vooral niet te ingewikkeld maken. Kies gewoon het kleinste pakket, installeer WordPress en ga vervolgens aan de slag. Naarmate je bezig bent met het bouwen van je website wordt alles stap voor stap steeds duidelijker.

Welke hosting raad ik aan?

Zelf maak ik gebruik van de hosting van Antagonist. Ik heb ook een tijdje een pakket gehad bij een Amerikaanse provider, maar dat beviel me toch minder goed. De support was heel vaag en ik liep tegen veel dingen aan. Het voordeel van Antagonist is dat ze werken met groene stroom en dat de klantenservice in het Nederlands is. Hierdoor heb ik er gewoon een net iets fijner gevoel bij.

Wanneer je net een website start, raad ik je aan om het kleinste pakket op de website te kiezen (het Slim pakket), ook voor kleine webshops is dit in het begin meer dan voldoende. Op de site staan twee opties, namelijk gewone hosting en hosting met WordPress. Het maakt niet uit welke je kiest. Beide werken eigenlijk gewoon hetzelfde.

Om een hostingpakket bij Antagonist te bestellen heb je ook een domeinnaam nodig. Wil je weten wat dit precies is? Lees dan de blog ‘Wat is een domeinnaam en hoe kan ik er één aanschaffen?’.

Ontwerp helemaal zelf je huisstijl in één dag

Leer een kleurenpalet samenstellen, lettertypes uitkiezen en combineren, je logo ontwerpen en nog veel meer. Download nu de gratis gids en start direct!

Bedankt voor je download! Je kan de gids binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.