Wat is WordPress en wat kan je er mee?

Wat is Wordpress en wat kan je er mee?

Veel websites worden tegenwoordig met WordPress gebouwd. Misschien wil jij ook wel graag je eigen website (laten) maken en ben je nu aan het kijken wat de verschillende programma’s en mogelijkheden zijn. In deze blog lees je wat WordPress precies is, waar je het voor kan gebruiken en hoe dit systeem werkt.

Wat is WordPress?

WordPress is het populairste systeem voor het bouwen van een website. Tegenwoordig zijn meer dan 30% van alle websites op internet gebouwd met dit systeem.

Het is een open source Content Management System (CMS), dat wil zeggen dat het een gratis programma is waarmee je op een gemakkelijke en toegankelijke manier websites kan bouwen.

CMS is een manier om websites te bouwen via een apart dashboard. Je kan de vormgeving aanpassen terwijl deze van de inhoud gescheiden blijft. Zo kan je gemakkelijk je website ontwerp aanpassen, zonder dat je bijvoorbeeld al je blogs opnieuw met schrijven en vormgeven.

Zelfs voor absolute beginners is dit programma vrij eenvoudig te gebruiken. Je maakt bij het bouwen van de website gebruik van plugins en thema’s. Met de thema’s kan je de vormgeving van je website bepalen. Plugins zijn kleine bestandjes die extra functies toe kunnen voegen aan je website. Om deze te kunnen gebruiken hoef je niet kunnen coderen en dat scheelt een hoop gedoe 😉. Mocht je wel wat van code afweten, ook dan kan je je website aanpassen door middel van programmeren.

Verder is wordpress responsive op alle apparaten, mits je thema dat uiteraard ook is. De website wordt dan automatisch mooi weergegeven op het elk apparaat.

Wat voor websites kan je bouwen met dit programma?

Oorspronkelijk is WordPress ontwikkeld voor het maken van blog sites. Maar met alle functies die er beschikbaar zijn kan je eigenlijk allerlei soorten website bouwen. Zo is het naast een gewone website en blog sites ook mogelijk om leeromgevingen en webshops te creëren.

Je maakt hiervoor gebruik van plugins die deze functies toevoegen aan je website.

Het verschil tussen wordpress.com en wordpress.org

Huh wat? Zijn er twee soorten? Dat klopt, en ze lijken ook nog eens enorm veel op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen.

WordPress.com is een online platform. Hiermee kan je simpel en snel je eigen website maken. Je hoeft je alleen maar te registreren en je hebt weinig kennis nodig.

WordPress.org is een softwarepakket. Hiervoor heb je een hostingpakket en een domeinnaam nodig. Deze versie is hierdoor wat ingewikkelder. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de hosting van je website.

Toch zal ik je eigenlijk altijd aanraden om voor de .org versie te kiezen. Je kan hier meer over lezen in de blog ‘Wat is het verschil tussen wordpress.com en wordpress.org?’.

Starten met WordPress

Wanneer je wilt gaan starten met het bouwen van een WordPress website kan dit in het begin erg overweldigend zijn. Er komen immers allemaal termen voorbij die voor jou waarschijnlijk nog onbekend zijn. Wil je weten wat je nodig hebt om je eigen website te bouwen en hoe je kan starten? Lees dan vooral onderstaande blog.

Je eigen WordPress website maken, waar start je en wat heb je nodig?

Zelf een mooie huisstijl samenstellen zonder er weken mee bezig te zijn | Download de gratis gids

Bedankt voor je download! Je kan de gids binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.