Wat zijn interne en externe links? En wat is het verschil?

Wat zijn interne en externe links?

Wanneer je een website hebt is het een kwestie van tijd voordat je met linkjes te maken krijgt. Bijvoorbeeld een link naar een andere pagina op je website of een tof artikel dat je op een andere website hebt gelezen. Je kan ook linken naar vergelijkbare blogs die je hebt geschreven, of affiliate links in je blogs en op je website verwerken. Al deze links kan je indelen in twee categorieën: interne en externe links. In deze blog leg ik uit wat het verschil is.

Wat zijn interne links?

Interne links verwijzen naar dezelfde website als waar de link staat. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je andere relevante blogs toevoegt aan het einde van je blogbericht of wanneer je op je homepagina naar je diensten linkt.

Interne links vergemakkelijken de customer journey van je website bezoekers en geven zoekmachines meer informatie over de opbouw van je website.

Wat zijn externe links?

Externe links verwijzen altijd naar een andere website dan waar de link staat.

Het opnemen van externe links in je blogs, kan bijdragen aan een betere SEO. Het is wel belangrijk dat de websites waar je naar verwijst relevant zijn en waarde toevoegen aan je blog. Je kan ook gebruiken maken van links waarvoor je een kleine commissie ontvangt, zoals bijvoorbeeld affiliate links. Zorg dan wel altijd dat je deze links nofollow maakt, deze linkjes dragen dan niet bij aan je SEO.

Tip: open externe links altijd in een nieuw tabblad, op deze manier leid je bezoekers nooit helemaal weg van je website.

Linkbuilding

Onder externe links vallen ook links van andere websites naar jouw website, deze worden ook wel backlinks genoemd. Wanneer je websitepagina’s vaak worden gelinkt door waardevolle en relevante websites, ranken deze pagina’s hoger in google, ze worden dan vaak als waardevoller gezien.

Veel mensen en bedrijven gaan daarom echter links kopen of vragen om links op websites die niet relevant zijn of zelf weinig waarde bevatten. Dit zal ik altijd afraden, omdat dit je website eerder schaadt dan goed doet. Natuurlijk kan je met een linkbuilding strategie aan de slag gaan, maar doe dit altijd op een manier die je website beter maakt. Wanneer je waarde biedt op je website en je zichtbaarheid verhoogt zul je zien dat mensen vanzelf meer naar je website gaan linken.

Wat is het verschil tussen interne en externe links?

Het verschil tussen interne en externe links is dus eigenlijk heel simpel. Een interne link verwijst naar dezelfde website als waar de link is geplaatst. En een externe link verwijst naar een andere website.

Hoe voeg je een link toe aan je blog of pagina?

Het toevoegen van een link is heel makkelijk. De lay-out kan wat verschillen per pagebuilder, maar in de kern komt het allemaal op hetzelfde neer. Je selecteert eigenlijk altijd de tekst en klikt vervolgens op het link-icoon (deze ziet eruit als twee schakels), vervolgens plak je de URL in het daarvoor bestemde vak.

Een link toevoegen aan je blog in de WordPress editor

Een hyperlink toevoegen in de Divi builder

Een URL koppelen in de WordPress editor voor widgets

Zelf een mooie huisstijl samenstellen zonder er weken mee bezig te zijn | Download de gratis gids

Bedankt voor je download! Je kan de gids binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.