Website afbeeldingen comprimeren met Photoshop

website afbeeldingen comprimeren in photoshop

Om ervoor te zorgen dat je website optimaal functioneert en je afbeeldingen zo min mogelijk ruimte in beslag nemen, is het belangrijk om je afbeeldingen te optimaliseren. Dit houdt in dat je onder andere het formaat van de afbeelding aanpast, de kwaliteit comprimeert en de afbeelding een goede titel geeft. Je kan dit op verschillende manieren doen. Wanneer je gebruik maakt van Photoshop zijn deze 3 stappen binnen een minuut gefixt. Wil jij ook weten hoe je je website afbeeldingen kan comprimeren in Photoshop? Ik leg het uit in deze blog.

Wat heb je nodig

Om te beginnen is het belangrijk dat je Photoshop hebt geïnstalleerd. Dit is een betaald programma van Adobe. Je kan Photoshop los aanschaffen of een bundel kopen met meerdere programma’s van Adobe (de zogenaamde Creative Cloud). De aanschaf van het programma gaat op basis van een subscriptie, je betaalt maandelijks een bedrag om het programma te kunnen gebruiken.

Hoe kan je een afbeelding voor je website optimaliseren met Photoshop?

Stap 1: De afbeelding(en) openen

Open Photoshop en klik op de knop Openen om de afbeelding die wilt bewerken toe te voegen.

website foto's optimaliseren in adobe photoshop
afbeeldingen optimaliseren voor wordpress website

Stap 2: Het comprimeren van de afbeelding

Vervolgens ga je aan de slag met het comprimeren van de afbeelding. Dit houdt in dat je de afbeelding als het ware iets versimpeld, waardoor hij minder ruimte in beslag neemt. Wanneer je dit goed doet is hier niks van te zien en zie je geen verschil met het origineel, terwijl het bestand wel minder groot is. Het comprimeren van je afbeelding in Photoshop is heel makkelijk.

Ga hiervoor naar Bestand > Exporteren > Opslaan voor web. Er opent een nieuw scherm waarin je de instellingen voor de afbeelding aan kan passen. Selecteer de instellingen voor een jpg van hoge kwaliteit, met een kwaliteit van 60. Klik vervolgens op Gereed om je wijzigingen op te slaan in het systeem voor volgend gebruik.

foto's bewerken voor wordpress website
foto's opslaan voor wordpress website
foto's voor wordpress comprimeren
website afbeeldingen comprimeren met adobe photoshop

Stap 3: Het formaat aanpassen

Open nogmaals Bestand > Exporteren > Opslaan voor web. Vul onderaan het aantal pixels in dat je je afbeelding wilt geven. Sla vervolgens je wijzigingen op met de knop Opslaan.

Wil je hier meer over afbeelding formaten weten? Ik heb een overzicht gemaakt van alle verschillende afmetingen voor je website afbeeldingen.

afbeeldingen opslaan voor web photoshop
aantal pixels afbeelding veranderen
formaat website afbeeldingen aanpassen in adobe photoshop

Stap 4: De titel van de afbeelding veranderen

Je hebt nu de mogelijkheid om de titel van je afbeelding te veranderen. Dit is erg belangrijk omdat zoekmachines de titels van je afbeeldingen lezen om informatie te verzamelen en je zo hoger te plaatsen in de ranking. Waardoor je beter gevonden kan worden. Zorg dat de titel goed de afbeelding beschrijft bijvoorbeeld natuurlijkedagcreme.jpg in plaats van 123.jpg.

De titel bevat geen hoofdletters en woorden worden gescheiden door streepjes. Wanneer je de titel in Photoshop typt kan je dat gewoon met spaties doen het programma voegt dan zelf de streepjes toe.

titel website afbeelding aanpassen in photoshop

Stap 5: Het programma afsluiten

Sluit het tabblad met het kruisje en klik binnen het pop-up bericht op Nee. Anders worden je afbeeldingen allemaal opgeslagen als losse Photoshop bestanden en die heb je in dit geval niet nodig.

wordpress foto's bewerken photoshop
website afbeeldingen photoshop tutorial

Dat was het. Je afbeelding is nu goed gecomprimeerd voor het gebruik op je website. En de volgende keren zal het alleen maar sneller gaan, je hebt de juiste instellingen dan al klaar staan en hoeft alleen nog maar het formaat en de titel aan te passen. In mijn eerdere blogs kan je meer lezen over het optimaliseren van je website afbeeldingen of de juiste instellingen voor je afbeeldingen binnen WordPress.

Zelf een mooie huisstijl samenstellen zonder er weken mee bezig te zijn | Download de gratis gids

Bedankt voor je download! Je kan de gids binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.