Welk lettertype kan je het best gebruiken voor je blog berichten?

welk lettertype kan je het best gebruiken voor je blog berichten

Wanneer je je blogs op je website hebt geplaatst is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat ze ook goed leesbaar zijn. Ik heb eerder al een blogs met tips gedeeld om je blogs beter leesbaar te maken. En daarin vertelde ik ook over het gebruik van lettertypes. Daar wil ik vandaag dieper op in gaan. Want welk lettertype kan je eigenlijk het best gebruiken voor je blog berichten? En waar moet je nog meer op letten?

Welk font is geschikt voor blogs?

Maak voor je blog berichten gebruik van een simpel, makkelijk leesbaar lettertype. Over het algemeen lezen schreefloze lettertypes het fijnst op een scherm. Schreefloos wil zeggen dat de letters geen extra streepjes bevatten. Op onderstaande afbeeldingen kan je goed het verschil zien tussen schreefloze letters en letters die wel een schreef hebben.

Het is belangrijk dat het font niet te veel krullen en extra toevoegingen bevat. Maak voor je titels en koppen gebruik van hetzelfde lettertype in een ander formaat of kies ook hiervoor een basic lettertype dat goed leesbaar is.

Voorbeelden van goed leesbare fonts zijn: Arial, Open Sans, Montserrat en Raleway. Je kan je gekozen font instellen in de WordPress customizer.

Maak je koppen groter dan je body tekst

Het is belangrijk om de tekst van de tussenkoppen een groter formaat te geven dan de alineatekst. Op deze manier is de tekst visueel een stuk makkelijker te scannen. Je kan het formaat en de opmaak van je kopteksten, net als de body tekst, aanpassen in de WordPress customizer. Ga hiervoor in je dashboard naar vormgeving > customizer. En klik volgens op algemene instellingen > typografie.

Beperk het aantal lettertypen dat je gebruikt voor je blog

Zorg dat je niet meer dan 2 verschillende fonts gebruikt op je website. Anders kan het snel een rommeltje worden en een stuk minder professioneel ogen. In dit geval geldt less is more.

Kies één font voor je titels en een bijpassend lettertype voor de alinea’s. Met deze tool kan je gemakkelijk toffe combinaties genereren. Vul het lettertype dat je hebt gekozen in, en je krijgt automatisch suggesties voor bijpassende fonts.

Kijk ook naar de grootte van je body tekst

Maak je tekst niet te groot, maar ook zeker niet te klein. Voor de meeste lettertypes kan je rond de 12px aanhouden voor een mooi resultaat.

Ook dit kan je aanpassen bij typografie in de customizer.

Gebruik neutrale kleuren

Ten slotte is het belangrijk om een duidelijk contrast te creëren tussen de tekst en achtergrond. Gebruik daarom altijd een witte of off-white achtergrond in combinatie met zwarte of donkere letters. Dit leest het prettigst.

Tip: Maak je tekst nooit helemaal zwart, maar net iets lichter. Op deze manier krijg je donkergrijze letters die zorgen voor een chique look die rustiger is voor je ogen.

Lees voor meer over kleuren ook de blog over het samenstellen van je eigen kleurenpalet.

Zelf een mooie huisstijl samenstellen zonder er weken mee bezig te zijn | Download de gratis gids

Bedankt voor je download! Je kan de gids binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.