Welke lettertypes moet ik gebruiken voor mijn onderneming?

Welke lettertypes moet ik gebruiken voor mijn onderneming?

Oké, je bent vol goede moed begonnen met het ontwerpen van je huisstijl. Maar dan ben je aanbeland bij het onderdeel “fonts”. Welke lettertypen passen er eigenlijk bij jou bedrijf en wat zijn toffe combinaties om te gebruiken. En zit er eigenlijk een verschil in de fonts die je het beste kan gebruiken voor drukwerk en je website?

Er zijn verschillende soorten fonts, hieronder neem ik ze één voor één met je door.

Schreefletters: Deze letters gebruik je het best voor drukwerk

Schreefletters (serif) worden veel gebruikt voor lange teksten voor drukwerk. Door de ‘schreven’ (de kleine streepjes aan de uiteinden van een letter) toont de tekst veel rustiger en is deze makkelijker te lezen. Hierdoor zorgen schreefletters voor een professionele en klassieke look.

Schreefloos: Deze letters gebruik je het best voor je website, maar ook voor drukwerk wordt deze lettersoort steeds vaker met succes toegepast.

Tegenwoordig worden er voor lange teksten voor drukwerk echter ook steeds vaker schreefloze fonts gebruikt, dit geeft een modernere look. Ook voor teksten die worden getoond op beeldschermen worden deze lettertypes vaker toegepast, door de pixels kan de schreef anders onduidelijk worden.

Kalligrafie / creatief: Gebruik deze fonts gedoseerd voor bijvoorbeeld je titels en koppen.

Dit zijn de outstanding fonts. Deze worden voornamelijk gebruikt om een bepaalde sfeer te geven aan de kopteksten en titels, de bodyteksten worden met deze lettertypes snel onoverzichtelijk en moeilijk leesbaar. Wanneer deze fonts te vaak worden gebruikt oogt het snel onrustig en onprofessioneel. Gebruik ze dus gedoseerd.

Wat is dan het beste lettertype voor mijn bedrijf?

Het is vooral belangrijk dat je niet meer dan 3 verschillende lettertypes gebruikt. Eén voor je kopteksten / titels, één voor je ondertitels / tussenkopjes en één voor je body teksten.

Schreefloze letters zijn over het algemeen het best te lezen. Kom je er niet uit? Dan is dit altijd een goede keuze. Maar kijk vooral ook naar de stijl die je uit wilt stralen en kies daar geschikte lettertypes bij.

Extra tip: Gebruik deze handige tool voor font combinaties

Heb je een tof lettertype gevonden voor je kopteksten of juist voor je body tekst? Via de online tool fontjoy kan je verschillende font combinaties vinden.

Wil je meer inspiratie voor mooie lettertypes? Neem dan ook eens een kijkje op dit Pinterest bord.

Zelf een mooie huisstijl samenstellen zonder er weken mee bezig te zijn | Download de gratis gids

Bedankt voor je download! Je kan de gids binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.