Zo maak je een goed kleurenpalet voor je bedrijf

kleurenpalet samenstellen voor je bedrijf of onderneming

Het kan soms best ingewikkeld zijn om de juiste kleuren voor je onderneming uit te zoeken. Het is belangrijk dat de kleuren onderling goed bij elkaar passen en de energie van je bedrijf weergeven. Wat wil je uitstralen en welke kleuren horen daarbij? Gelukkig lijkt het kiezen van een mooi kleurenpalet veel moeilijker dan het eigenlijk is. Met dit stappenplan heb ook jij super snel het juiste kleurenpalet voor jouw bedrijf gevonden.

Stappenplan voor de juiste kleuren voor je onderneming

Kies een basiskleur

Om te beginnen kies je een basiskleur uit. Deze kleur komt het meeste terug op je website en zal je waarschijnlijk ook gebruiken in je logo

basiskleur

Maak de basiskleur vervolgens donkerder en lichter

Om deze kleur overal te kunnen gebruiken en alles mooi bij elkaar te laten passen, gaan we de basiskleur, in zowel een donkerdere als lichtere tint, toevoegen aan het kleurenpalet. Zorg dat je de lichtere kleur wat meer grijs bevat, zodat de tint niet te fel wordt. Aan de donkere tint voeg je meer zwart toe.

lichtere basiskleur
donkere basiskleur

Welke achtergrondkleur wil je gebruiken?

Voor de achtergrond gebruiken we vaak een lichte tint. Dit kan lichtbruin, lichtgrijs of wit zijn. Dit hangt af van de andere kleuren binnen het kleurenpalet en wat jij het mooiste vind. Lichtbruin kan een hele warme look geven, lichtgrijs is vaak wat chiquer en wit heel mooi neutraal.

neutrale achtergrondkleur

Kies een zwarte tint voor de kleur van de teksten

Het is mooi om de teksten net niet zwart te maken, maar heel donkergrijs. Hierdoor toont het minder hard en leest het makkelijker.

tekstkleur

Een contrastkleur

Kies tenslotte een mooie contrastkleur uit die bij je gecreëerde kleurenpalet past. Deze kan je op je website gebruiken om knoppen extra op te laten vallen, of om elementen in je designs extra op te laten vallen. Je kan er eventueel voor kiezen om ook hiervan een lichtere en een donkerdere tint toe te voegen, wanneer je meer variatie wilt in de kleuren van je designs of op je website.

Een kleur die eigenlijk altijd goed staat is de complementaire kleur van je basiskleur. Je kan deze vinden met deze tool van canva.  Wanneer je deze kleur niet zo mooi vind kan je hier ook andere opties bekijken, bijvoorbeeld bij tetradic. Hele felle kleuren kan je zelf wat minder hard maken door ze te vergrijzen en iets lichter te maken. Heb je zelf een andere toffe kleur in gedachten? Kies dan vooral daarvoor

accentkleur

Past jouw kleurenpalet bij wat je met je bedrijf uit wilt stralen?

Kleuren hebben een invloed op hoe we ons voelen. Met de juiste kleuren kan je precies overbrengen wat je als bedrijf uit wilt stralen. Ik heb een handig overzicht gemaakt met alle kleurbetekenissen. Past dat een beetje bij jouw bedrijf? Of wil je misschien nog wat kleuren aanpassen? Houdt hier niet te strak aan vast, je mag hier natuurlijk ook juist een beetje van afwijken.

RoodKrachtig, levendig, warmte, motivatie, vuur, passie en soms zelfs geluk
RozeRomantiek, zachtheid en gezondheid
OranjeBeweging, warmte, levenskracht, optimisme, creativiteit, energie en plezier
GeelGeluk, vrolijkheid, optimisme, plezier, rijkdom, vriendschap, en vriendelijkheid
GroenRust, fris, gezondheid, natuur, vernieuwing, vrede, harmonie, veiligheid en ontspanning
BlauwRust, kalmte, vertrouwen, wijsheid, autoriteit, rijkdom, creativiteit betrouwbaarheid, vrijheid, openheid en verantwoordelijkheid
PaarsWaardigheid, kwaliteit, luxe, authenticiteit, spirituele bewustwording, diepe ontspanning en zekerheid
BruinGronding, betrouwbaarheid, simpliciteit, kracht, duurzaamheid, rust en stabiliteit
ZwartElegant, kracht, professionaliteit, klassiek, veiligheid, zekerheid en status
GrijsLuxe, wijsheid betrouwbaarheid, wijsheid, autoriteit en neutraliteit
WitBalans, licht, kalmte, jeugd, onschuld, neutraliteit en waarheid

Een andere kleurenpalet voor je bedrijf

Dit is een voorbeeld van een manier om een kleurenpalet samen te stellen. Maar er zijn natuurlijk ook nog andere vormen. Zo zou je er ook voor kunnen kiezen om alles in dezelfde kleurtoon te houden en als het ware ton sur ton te werken. Mocht je het moeilijk vinden om een beginnetje te maken? Kijk dan ook eens naar kleurinspiratie op pinterest.

Je hebt nu het begin gemaakt met het ontwerpen van je eigen huisstijl.

Zelf een mooie huisstijl samenstellen zonder er weken mee bezig te zijn | Download de gratis gids

Bedankt voor je download! Je kan de gids binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.